VB .Net

विजुअल बेसिक . नेट भाग – 7 (हिंदी में)

1. OOP’s क्या है ?
a) Objective Oriented Program
b) Object Oriented Program
c) Objective Oriented Programming
d) Object Oriented Programming
Answer – (d) Object Oriented Programming

2. Programming में कितने प्रकार के Program Paradigm का use किया जाता है ? 
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer – (b) 2

3. इनमें से कौनसा ऑब्जेक्ट ओरिएंटेड प्रोग्रामिंग की सुविधा नहीं है ? 
a) Inheritance
b) Polymorphism
c) Private
d) Object
Answer – (c) Private

4. ‘My Class’ को और क्या कहा जाता है ? 
a) My Base
b) Parent
c) Child
d) None of these
Answer – (c) Child

5. Access Specifier का कौनसा मेम्बर Inheritable होता है ? 
a) Protected Friend
b) Public
c) Private
d) Protected
Answer – (d) Protected

6. OLE क्या है ? 
a) Objective Linking and Embedding
b) Object Linking and Embedding
c) Object Linking and Embedd
d) Object Ling and Embedding
Answer – (b) Object Linking and Embedding

7. इनमें से कौनसा Constructor की सुविधा है? 
a) Initialize the Object
b) Pass unlimited arguments
c) Use new keyword
d) All of the Above
Answer – (d) All of the Above

8. Code क्या है ? 
a) Updateable in the form editor
b) Instructions
c) Seldom used
d) An object
Answer – (c) Seldom used

9. VB.Net में एप्लीकेशन का नाम कहाँ दिखाई देता है ? 
a) Properties window
b) Intermediate window
c) Code window
d) Title bar
Answer – (d) Title bar

10. ‘New Keyword’ किसके साथ उपयोग होता है ? 
a) Destructor
b) Constructor
c) Both
d) None of this
Answer – (b) Constructor

11. Access Specifier में कितने मेम्बर होते हैं ? 
a) 2
b) 4
c) 6
d) 5
Answer – (d) 5

12. COM का पूरा नाम क्या है ? 
a) Computer Object Model
b) Component Objective Model
c) Computer Objective Model
d) Component Object Model
Answer – (d) Component Object Model

13. VB.Net में API का पूरा नाम क्या है ? 
a) Application Programming Interface
b) Application Program Interface
c) Application Programming Interchange
d) Application program Interchange
Answer – (a) Application Programming Interface

14. Overriding and Overloading ____________ की विधि हैं | 
a) Public
b) Inheritance
c) Polymorphism
d) Abstraction
Answer – (c) Polymorphism

15. _______ में हम कोड लिख सकते हैं | 
a) Immediate window
b) Locals window
c) Code editor window
d) None of these
Answer – (c) Code editor window




Download Our Android App