VB .Net

विजुअल बेसिक.नेट भाग – 2 (हिंदी में)

1. New Project dialog box में डेवलपर किस प्रकार का प्रोजेक्ट चुन सकता है ? 
a) Visual Basic Projects
b) Visual C# Projects
c) Visual C++ Projects
d) All of the above
Answer – (d) All of the above

2. कौनसा Visual Studio IDE का मुख्य अंग नहीं है ?
a) Solution Explorer
b) Tool Box
c) Start Menu
d) Designer Window
Answer – (c) Start Menu

3. VB.Net में ASP का पूरा नाम क्या है ? 
a) Active Service Pages
b) Active Server Pages
c) Acrice Server Pages
d) Acrice Service Pages
Answer – (b) Active Server Pages

4. इनमें से कौनसा IDE का हिस्सा नहीं है ?
a) Code editor window
b) Properties window
c) Form layout window
d) General window
Answer – (d) General window


5. इनमें से Application बनाने के लिए Visual Basic किस टूल की अनुमति देता है? 
a) Real time
b) Graphical User Interface
c) Menu Driven
d) None Of These
Answer – (b) Graphical User Interface

6. विजुअल बेसिक ________ है | 
a) Procedural programming language
b) Object-oriented programming language
c) Hyperlink programming language
d) Sequential programming language
Answer – (b) Object-oriented programming language

7. Visual Basic में, हम किस ऑब्जेक्ट के साथ काम करते हैं ? 
a) Programmer preference
b) Projects, solutions, and procedures
c) Classes, actions, and disciplines
d) Properties, methods, and events
Answer – (d) Properties, methods, and events

8. इनमें से कौनसा IDE का हिस्सा नहीं है ? 
a) Project Explorer Window
b) Code window
c) Form layout window
d) Text box
Answer – (d) Text box

9. Properties को हम दो तरीके से देख सकते हैं – 
a) Alphabetic and Categorized
b) Alphabetic and Numeric
c) Numeric and Alphanumeric
d) None of these
Answer – (a) Alphabetic and Categorized


Download Our Android App