VB .Net

विजुअल बेसिक. नेट भाग – 1 (हिंदी में)

1. VB.Net का पूरा नाम क्या है ?
a) Visual Base. Net
b) Visually Basic.Net
c) Visually Base.Net
d) Visual Basic.Net
Answer – (d) Visual Basic.Net

2. कौनसी भाषा ऑब्जेक्ट ओरिएंटेड प्रोग्रामिंग भाषा नहीं है? 
a) VB.Net
b) VB 6
c) C++
d) Java
Answer – (b) VB 6

3. Visual Basic का पहला version 1.0 कब आया था? 
a) 1990
b) 1992
c) 1991
d) 1994
Answer – (c) 1991

4. CLI का पूरा नाम क्या है? 
a) Common Language Independence
b) Common Language Intermediate
c) Common Library Infrastructure
d) Common Language Infrastructure
Answer – (d) Common Language Infrastructure


5. A GUI 
a) uses buttons, menus, and icons
b) should be easy for a user to manipulate
c) stands for Graphic Use Interaction
d) Both a and b
Answer – (d) Both a and b

6. Visual Studio.NET कौनसी सुविधा प्रदान करता है? 
a) debugging
b) application deployment
c) syntax checking
d) All of the above
Answer – (d) All of the above

7. IDE का पूरा नाम क्या है? 
a) Integrated Development Environment
b) Integrated Design Environment
c) Interior Development Environment
d) Interior Design Environment
Answer – (a) Integrated Development Environment

8. Visual Basic.NET की विशेषता नहीं है? 
a) User Interface Design
b) Rapid Application Development
c) Object Oriented Programming
d) Designer window
Answer – (d) Designer window

9. _______Visual Studio IDE का मुख्य हिस्सा नहीं है?
a) Solution Explorer
b) Tool box
c) Start Menu
d) Designer Window
Answer – (c) Start Menu

10. IDE में सॉफ्टवेयर बनाने के लिए कितने चरण प्रयोग होते हैं ? 
a) 4
b) 5
c) 6
d) 3
Answer – (b) 5


11. इनमें से Common Control Class की प्रॉपर्टी नहीं है ?
a) show
b) BackColor
c) Font
d) ForeColor
Answer – (a) show

12. Tick किस ऑब्जेक्ट का event है ?
a) Form
b) Button
c) Text Box
d) Timer
Answer – (d) Timer

13. .Net में कितने प्रकार के प्रोजेक्ट्स होते हैं ? 
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
Answer – (d) 7

14. Event-driven programming में इवेंट किस के द्वारा उत्पन्न होते हैं ?
a) the system
b) a user’s action
c) the program itself
d) All of the above
Answer – (d) All of the above

15. Solution Explorer क्या प्रदर्शित नहीं करता है ?  
a) Form Properties
b) Reference Folder
c) Form File
d) Assemble File
Answer – (a) Form Properties


Download Our Android App