माइक्रोसॉफ्ट विंडोज XP

Microsoft Windows XP Part – 2 (in English)

1. Where the installed programs appears in computer ?
a) Desktop
b) My document
c) Accessories
d) All programs
Correct Ans : d) All programs

2. Which shortcut key is use to go from one window to another window ?
a) Ctrl + Tab
b) Alt + Tab
c) Window + Tab
d) Shift+ Tab
Correct Ans : b) Alt + Tab

3. What is the shortcut key to refresh ?
a) F10
b) F3
c) F5
d) F6
Correct Ans : c) F5

4. What is the Extension of Notepad file ?
a) .N.Pd
b) .text
c) .txt
d) .N.PT
Correct Ans : c) .txt

5. Which option is available in Accessories ?
a) Notepad
b) Wordpad
c) Calculator
d) All of the above
Correct Ans : d) All of the above

6. What is the shortcut to close any program ?
a) Alt + F4
b) Ctrl + F4
c) Alt + F5
d) Alt + Esc
Correct Ans : a) Alt + F4

7. Data entered on the desktop is generally saved in this drive –
a) C DRIVE
b) D DRIVE
c) E DRIVE
d) F DRIVE
Correct Ans : a) C DRIVE

8. How many bytes are in a 1 megabyte in computer language ?
a) 10,00,00
b) 10,00,000
c) 10,24,000
d) 10,48,576
Correct Ans : d) 10,48,576

9. The window operating system contains a small picture , which represent files , folders , programs and other items,
Every one is used to do something on the computer?
a) Icon
b) Taskbar
c) Sidebar
d) None of these
Correct Ans : a) Icon

10. Windows + F1 shortcuts are used in the windows operating system for ______ .
a) To open utility manager
b) To open the Run dialog
c) To display window help
d)To lock keypad
Correct Ans : c) To display window help

11. In Microsoft window there is a graphics application named ________.
a) Paint
b) Adobe photoshop
c) Notepad
d) Wordpad
Correct Ans : a) Paint

12. Window + E Shortcut are used in the windows operating system for ______.
a) To search the computer
b) To open my computer
c) Minimize to restore window
d) To search the file folder
Correct Ans : b) To open my computer

13. Ctrl + F shortcut is used in windows operating system _______ .
a) To search the file or folder
b) Minimize to restore window
c) To open my computer
d) Computer search
Correct Ans: a) To search the file or folder

14. Window + L shortcut is used for _________ in the windows operating system .
a) To display window help
b) To open utility manager
c) To lock the window
d) To open Run dialog
Correct Ans : b) To lock the window

15. To minimize all window in the window operating system _______ .
a) Windows key
b) Windows + break
c) Windows + D
d) Windows + M
Correct ans: d) Windows + M

16. In the windows operating system _______ is an area of the main screen that looks after the computer is on and the window log on .
a) Windows
b) Taskbar
c) Icon
d) Desktop
Correct ans: d) Desktop

17. Shortcuts to display or hide the start menu in windows operating system _______ .
a) Windows + M
b) Windows + D
c) Windows + BREAK
d) Windows key
Correct ans: d) Windows key

18. When you delete a file or folder in the windows operating system, then it does not actually delete, it goes in _________ .
a) Dust bin
b) Cycle bin
c) Recycle bin
d) None of these
Correct ans: c) Recycle bin

19. The Ctrl + Z shortcut in the windows operating system used for __________.
a) Paste
b) Delete
c) Move
d) Undo
Correct ans: d) Undo

20. In Windows operating system Shift + Arrow key used for________ .
a) Some paste is done
b) One or more items are selected on windows , or the text is selected in the document
c) Text or block is highlighted
d) Something delete
Correct ans: b) One or more items are selected on windows , or the text is selected in the document .




Download Our Android App