डेस्कटॉप पब्लिशिंग

Desktop Publishing

Ques (1-25)

 1. Which of the following is done through DTP?
A) Block designing
B) Pamphlet Designing
C) Advertising Designing
D) All of the above
Correct Answer : D

2. In which of these types of printing are used the metal belt?
A) Laser printing
B) offset printing
C) screen printing
D) None of these
Correct Answer : B

3. What is the full form of DTP?
A) Data publishing
B) Data printing
C) Desktop printing
D) Desktop publishing
Correct Answer : D

4. Which of the following printers is using a ribbon?
A) Dot matrix
B) Drum printer
C) Inkjet printer
D) Laser printer
Correct Answer : A

5. How many types of Computer Graphics ?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
Correct Answer : A

6. Which type of graphic size increases, there is no defect in quality ?
A) Print graphic
B) Vector graphic
C) Raster graphic
D) None of these
Correct Answer : B

7. Which of the following printers is printing fastest?
A) Laser
B) Inkjet
C) Drum printer
D) Dot matrix
Correct Answer : A

8. Which of these comes under desktop publishing?
A) Engineering Designing
B) Animation
C) Webpage designing
D) All of the above
Correct Answer : D

9. The hardware required for desktop publishing is-
A) Personal computer
B) Laser printer
C) Image scanner
D) All of the above
Correct Answer : D

10. In which types of printing is used ribbon  ?
A) Impact printer
B) Non impact printer
C) Both of the above
D) Drum printer
Correct Answer : A

11. What type of printer is the dot matrix printer?
A) Impact printer
B) Non impact printer
C) Both of the above
D) None of these
Correct Answer : A

12. What type of printer are laser printers?
A) Impact printer
B) Non impact printer
C) Both of the above
D) None of these
Correct Answer : B

13. From which type of printer we can easily print graphs, charts, drawing, text and photos ?
A) Inkjet
B) Drum printer
C) Laser
D) Dot matrix
Correct Answer : C

14. Which of these is not the type of laser printer ?
A) Leefocrome Laser Printer
B) Monochrome laser printer
C) Color laser printer
D) None of these
Correct Answer : A

15. Which of the following types of printing is the highest quality printing system ?
A) screen printing
B) Letterpress printing
C) Gravure printing
D) Offset printing
Correct Answer : D

16. Offset printing is also known as –
A) Offset lithography
B) Offset methography
C) Offset Flexography
D) Offset carton
Correct Answer : A

17. Which of these printing methods is ubiquitous printing technology?
A) Offset printing
B) screen printing
C) Letterpress printing
D) Gravure printing
Correct Answer : A

18. How many cylinders are used in offset printing ?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
Correct Answer : B

19. What type of printing is used to print packaging materials?
A) Flexography
B) screen printing
C) Letterpress printing
D) None of these
Correct Answer : A

20. Which type of printing does not use any type of plate or film ?
A) Flexography Printing
B) offset printing
C) Both of the above
D) None of these
Correct Answer : A

21. What is the use of plates in printing ?
A) To transfer the image on the paper
B) To create the image
C) To spread the ink
D) For all of the above
Correct Answer : A

22. How many types of offset printing are there?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
Correct Answer : A

23. Which metal is made of plates used in offset printing technology ?
A) Wood
B) Iron
C) Aluminum
D) Copper
Correct Answer : C

24. Which of these is published under DTP?
A) News letters
B) Brochures
C) The books
D) All of the above
Correct Answer : D

25. Which of the following is not part of the printing process?
A) Gravure
B) Gravure
C) Gutenberg
D) Offset
Correct Answer : C




Download Our Android App