कंप्यूटर फंडामेंटल

Computer Fundamentals Part – 3

41. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?
A) Laser printer
B) Ink jet printer
C) Plotter
D) Dot matrix printer

Ans : C (Plotter )

42. Computers with 80286 microprocessor is
A) XT computer
B) AT computers
C) PS/2 computer
D) None of above

Ans : B (AT computers )

43. An application suitable for sequential processing is
A) Processing of grades
B) Payroll processing
C) Both a and b
D) None of the above

Ans : C (Both a and b )

44. Which of the following is not processing?
A) arranging
B) manipulating
C) calculating
D) gathering

Ans : D ( gathering )

45. The digital computer was developed primarily in
A) USSR
B) Japan
C) USA
D) UK

Ans : C ( USA )

46. Software in computer
A) Enhances the capabilities of the hardware machine
B) Increase the speed of central processing unit
C) Both of above
D) None of above

Ans : A ( Enhances the capabilities of the hardware machine )

47. Today’s computer giant IBM was earlier known by different name which was changes in 1924. What was that name?
A) Tabulator Machine Co.
B) Computing Tabulating Recording Co.
C) The Tabulator Ltd.
D) International Computer Ltd.

Ans : B ( Computing Tabulating Recording Co. )

48. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?
A) Track number
B) Sector number
C) Surface number
D) All of above

Ans : D ( All of above )

49. The arranging of data in a logical sequence is called
A) Sorting
B) Classifying
C) Reproducing
D) Summarizing

Ans : A ( Sorting )

50. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
A) To produce result
B) To compare numbers
C) To control flow of information
D) To do math’s works

Ans : B ( To compare numbers )

51. Abacus was the first
A) electronic computer
B) mechanical computer
C) electronic calculator
D) mechanical calculator

Ans : D ( mechanical calculator )

52. If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses will be
A) 216
B) 65,536
C) 64K
D) None of the above

Ans : B ( 65,536 )

53. Instructions and memory address are represented by
A) Character code
B) Binary codes
C) Binary word
D) Parity bit

Ans : B ( Binary codes )

54.The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the:
A) Data collection terminal
B) OCR register terminal
C) Video Display terminal
D) POS terminal

Ans : D ( POS terminal )

55. A set of flip flops integrated together is called
A) Counter
B) Adder
C) Register
D) None of the above

Ans : C ( Register )

56. People often call as the brain of computer system
A) Control Unit
B) Arithmetic Logic Unit
C) Central Processing Unit
D) Storage Unit

Ans : C ( Central Processing Unit)

57. Which is used for manufacturing chip’s?
A) Bus
B) Control unit
C) Semiconductors
D) A and b only

Ans :  C ( Semiconductor )

58.The value of each bead in heaven is
A) 1
B) 3
C) 5
D) 7

Ans : A ( 1 )

59. The first computer introduced in Nepal was
A) IBM 1400
B) IBM 1401
C) IBM 1402
D) IBM1402

Ans : B ( IBM 1401)

60. Mnemonic a memory trick is used in which of the following language?
A) Machine language
B) Assembly language
C) High level language
D) None of above

Ans : B (Assembly Language )




Download Our Android App