कंप्यूटर फंडामेंटल

Computer Fundamentals Part – 2

21. The main electronic component used in first generation computers was
A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above

Ans : B (Vacuum Tubes and Valves)

22. A dumb terminal has
A) an embedded microprocessor
B) extensive memory
C) independent processing capability
D) a keyboard and screen

Ans : D ( a keyboard and screen )

23.One millisecond is
A) 1 second
B) 10th of a seconds
C) 1000th of a seconds
D) 10000th of a seconds

Ans : C ( 1000th of a seconds )

24. The output quality of a printer is measured by
A) Dot per sq. inch
B) Dot per inch
C) Dots printed per unit time
D) All of the above

Ans : B ( Dot per inch )

25. Which of the following was a special purpose computer?
A) ABC
B) ENIAC
C) EDVAC
D) All of the above

Ans : A ( ABC )

26. What was the computer invented by Attanasoff and Clifford?
A) Mark I
B) ABC
C) Z3
D) None of above

Ans : B ( ABC )

27. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
A) Floppy Disk
B) Hard Disk
C) Compact Disk
D) Magneto Optic Disk

Ans : B ( Hard Disk )

28. Which computer was considered the first electronic computer until 1973 when court invalidated the patent?
A) ENIAC
0B) MARK I
C) Z3
D) ABC

Ans : A ( ENIAK)

29. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as
A) Path
B) Address bus
C) Route
D) All of the above

Ans : B ( Address bus )

30. High density double sided floppy disks could store of data
A) 1.40 MB
B) 1.44 GB
C) 1.40 GB
D) 1.44 MB

Ans : D ( 1.44MB )

31. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs
A) Dot matrix printer
B) Digital plotter
C) Line printer
D) All of the above

Ans : B ( Digital plotter)

32. Which of the following is not an input device?
A) OCR
B) Optical scanners
C) Voice recognition device
D) COM (Computer Output to Microfilm)

Ans : D ( COM (Computer Output to Microfilm) )

33. The accuracy of the floating-point numbers representable in two 16-bit words of a computer is approximately
A) 16 digits
B) 6 digits
C) 9 digits
D) All of above

Ans : A (16 digits)

34. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of the board?
A) Motherboard
B) Daughterboard
C) Bredboard
D) Fatherboard

Ans : A ( Motherboard)

35. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?
A) Motherboard
B) Breadboard
C) Daughter board
D) Grandmother board

Ans : A ( Motherboard)

36. Magnetic disks are the most popular medium for
A) Direct access
B) Sequential access
C) Both of above
D) None of above

Ans : D ( None of above)

37. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as
A) Pulse code modulation
B) Pulse stretcher
C) Query processing
D) Queue management

Ans : A (Pulse code modulation)

38. Regarding a VDU, Which statement is more correct?
A) It is an output device
B) It is an input device
C) It is a peripheral device
D) It is hardware item

Ans : C (It is a peripheral device)

39. A modern electronic computer is a machine that is meant for
A) Doing quick mathematical calculations
B) Input, storage, manipulation and outputting of data
C) Electronic data processing
D) Performing repetitive tasks accurately

Ans : B ( Input, storage, manipulation and outputting of data )

40. When was vacuum tube invented?
A) 1900
B) 1906
C) 1910
D) 1880

Ans : B (1906 )




Download Our Android App