Computer Fundamentals

Computer Fundamentals Part – 1

1. UNIVAC is
A) Universal Automatic Computer
B) Universal Array Computer
C) Unique Automatic Computer
D) Unvalued Automatic Computer

Ans : A ( Universal Automatic Computer )

2. The basic operations performed by a computer are
A) Arithmetic operation
B) Logical operation
C) Storage and relative
D) All the above

Ans : D ( All the above )

3. The two major types of computer chips are
A) External memory chip
B) Primary memory chip
C) Microprocessor chip
D) Both b and c

Ans : D ( Both b and c )

4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
A) First Generation
B) Second Generation
C) Third Generation
D) Fourth Generation

Ans : D ( Fourth Generation )

5.What is the main difference between a mainframe and a super computer?
A) Super computer is much larger than mainframe computers
B) Super computers are much smaller than mainframe computers
C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently
D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.

Ans : C (Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently )

6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems.
What does EBCDIC stand for?
A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

Ans : A ( Extended Binary Coded Decimal Interchange Code )

7. The brain of any computer system is
A) ALU
B) Memory
C) CPU
D) Control unit

Ans : C (CPU )

8. Storage capacity of magnetic disk depends on
A) tracks per inch of surface
B) bits per inch of tracks
C) disk pack in disk surface
D) All of above

Ans : D ( All of above )

9. The two kinds of main memory are:
A) Primary and secondary
B) Random and sequential
C) ROM and RAM
D) All of above

Ans : C ( ROM and RAM )

10.A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is
A) Memory
B) Buffer
C) Accumulator
D) Address

Ans : B ( Buffer )

11.Computer is free from tiresome and boardroom. We call it
A) Accuracy
B) Reliability
C) Diligence
D) Versatility

Ans : C ( Diligence )

12.Integrated Circuits (ICs) are related to which generation of computers?
A) First generation
B) Second generation
C) Third generation
D) Fourth generation

Ans : C ( Third generation )

13. CD-ROM is a
A) Semiconductor memory
B) Memory register
C) Magnetic memory
D) None of above

Ans : D ( None of above )

14. A hybrid computer
A) Resembles digital computer
B) Resembles analogue computer
C) Resembles both a digital and analogue computer
D) None of the above

Ans : C ( Resembles both a digital and analogue computer )

15. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?
A) Minicomputers
B) Microcomputers
C) Mainframe computers
D) Super computer

Ans : C ( Mainframe computers )

16.The ALU of a computer responds to the commands coming from
A) Primary memory
B) Control section
C) External memory
D) Cache memory

Ans : B ( Control section )

17. Chief component of first generation computer was
A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above

Ans : B ( Vacuum Tubes and Valves )

18.To produce high quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n
A) RGB monitor
B) Plotter
C) Ink-jet printer
D) Laser printer

Ans : B ( Plotter )

19.What are the stages in the compilation process?
A) Feasibility study, system design and testing
B) Implementation and documentation
C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation
D) None of the above

Ans : C ( Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation )

20.Which of the following IC was used in third generation of computers?
A) SSI
B) MSI
C) LSI
D) Both a and b

Ans : D ( Both a and b )




Download Our Android App