कंप्यूटर फंडामेंटल

Computer Fundamentals Part – 4

61. Instruction in computer languages consists of
A) OPCODE
B) OPERAND
C) Both of above
D) None of above

Ans : C (Both of above)

62. Which generation of computer is still under development
A) Fourth Generation
B) Fifth Generation
C) Sixth Generation
D) Seventh Generation

Ans : B (Fifth Generation) 

63. A register organized to allow to move left or right operations is called a
A) Counter
B) Loader
C) Adder
D) Shift register

Ans : D ( Shift register)

64. Which was the most popular first generation computer?
A) IBM 650
B) IBM 360
C) IBM 1130
D) IBM 2700

Ans : A ( IBM 650)

65. Which is considered a direct entry input device?
A) Optical scanner
B) Mouse and digitizer
C) Light pen
D) All of the above

Ans : D ( All of the above)

66. A set of information that defines the status of resources allocated to a process is
A) Process control
B) ALU
C) Register Unit
D) Process description

Ans : D ( Process description)

67. Each set of Napier’s bones consisted of rods.
A) 5
B) 9
C) 11
D) 13

Ans : C ( 11 )

68. BCD is
A) Binary Coded Decimal
B) Bit Coded Decimal
C) Binary Coded Digit
D) Bit Coded Digit

Ans : A (Binary Coded Decimal)

69. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?
A) Hewlett-Packard, 1980
B) Osborne – 1, 1981
C) Laplink Traveling Software Inc, 1982
D) Tandy Model-200, 1985

Ans : B ( Osborne – 1, 1981)

70. From which generation operating systems were developed?
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

Ans : C ( Third)

71.The first firm to mass-market a microcomputer as a personal computer was
A) IBM
B) Super UNIVAC
C) Radio Shaks
D) Data General Corporation

Ans : C ( Radio Shaks )

72. How many address lines are needed to address each machine location in a 2048 x 4 memory chip?
A) 10
B) 11
C) 8
D) 12

Ans : B ( 11 )

73. Properly arranged data is called
A) Field
B) Words
C) Information
D) File

Ans : C ( Information )

74. A computer consists of
A) A central processing unit
B) A memory
C) Input and output unit
D) All of the above

Ans : D ( All of above )

75. Why are vacuum tubes also called valves?
A) Because they can amplify the weak signals and make them strong
B) Because they can stop or allow the flow of current
C) Both of above
D) None of above

Ans : B ( Because they can amplify the weak signals and make them strong )

76. John Napier invented Logarithm in
A) 1614
B) 1617
C) 1620
D) None of above

Ans : A ( 1614 )

77. An integrated circuit is
A) A complicated circuit
B) An integrating device
C) Much costlier than a single transistor
D) Fabricated on a tiny silicon chip

Ans : D ( Fabricated on a tiny silicon chip )

78. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?
A) Bus control
B) Interrupts
C) Bus arbitration
D) Status

Ans : C ( Bus arbitration )

79. Where as a computer mouse moves over the table surface, the trackball is
A) Stationary
B) Difficult to move
C) Dragged
D) Moved in small steps

Ans : A ( Stationary )

80. Which of the following is used as a primary storage device?
A) Magnetic drum
B) Hard Disks
C) Floppy
D) All of above

Ans : A (Magnetic drum )




Download Our Android App