कंप्यूटर फंडामेंटल

Computer Fundamentlas Part – 25 (in English)

431. What is pixel?
(A) The smallest part of the picture display
(B) Large part of picture display
(C) Paintable picture
(D) None of these
Correct Answer: The smallest part of the picture display

432. How many categories of display screen technology are available?
(A) One
(B) Two
(C) three
(D) Four
Correct Answer: Three

433. Which is the full form of CRT ?
(A) Cathode Red Tube
(B) cathode ray tubes
(C) Clean Red Tube
(D) Clean Re tube
Correct Answer: Cathode Ray Tube

434. The screen of CRT display is coated with ________
(A) Sulfur
(B) Sodium
(C) Potassium
(D) phosphorusCorrect Answer: Phosphorus

435. What is the main function of the CRT terminal?
(A) Electron gun
(B) electronic gun
(C) electronic gun
(D) Machine Gun
Correct Answer: Electron Gun

436. What is the full form of VDU ?
(A) Visual display unit
(B) Video display unit
(C) Vector display unit
(D) Video Decoration Unit
Correct Answer: Visual Display Unit

437. Who is write about CRT in the following facts?
(A) is picture tube
(B) A vacuum tube that shows information related to graphic
(C) There is a tube which illuminates the house
(D) None of these
Correct Answer: A vacuum tube that shows information related to graphic

438. CRT displays are of two types of vector and raster. What are the features of vector display?
(A) Where the image is to be formed, the electron beam falls in the same place
(B) where the electron beam falls in place
(C) Where there is a display, there is light
(D) None of these
Correct Answer: Where the image is to be formed, the electron beam falls in the same place

439. What are the features of raster display?
(A) Every row of pixels seems to be drawn from top to bottom after the electron beam falls
(B) Every rows of pixels seems to be drawn from left to right
(C) Both
(D) None of these
Correct Answer: Every row of pixels seems to be drawn from top to bottom after the electron beam falls

440. What is the full form of LCD ?
(A) Liquid Crystal Display
(B) Laser crystal display
(C) Low calorie diet
(D) Laser chloride display
Correct Answer: Liquid Crystal Display

441. What is used to make a picture in LCD ?
(A) Liquid Crystal
(B) Solid Crystal
(C) White crystals
(D) red crystals
Correct Answer: Liquid Crystal

442. Just as the ribbon is used in dot matrix printers for printing, in the same way laser printers are used _______
(A) Ink
(B) Color
(C) Toner
(D) None of these
Correct Answer: Toner

443. When the first experiment of LCD began.
(A) In the 1960’s
(B) In the 1970s
(C) the year 1965
(D) the year 1975
Correct Answer: In the 1970s

444. What is the main advantage of LCD technology?
(A) Minimum energy consumption
(B) Maximum energy consumption
(C) Low light
(D) More light
Correct Answer: Minimum energy consumption

445. Projection display is used seminar as well as in which work ?
(A) loudspeakers
(B) Transmitter
(C) Accelerator
(D) Over head project
Correct Answer: Over Head Project




Download Our Android App