Computer Fundamentals

Computer Fundamentals Part – 9

161. Which unit converts computer data into human readable form?
A) Input unit
B) Output unit
C) ALU
D) Control Unit

Ans : B ( Output unit )

162. The full form of ALU is
A) Arithmetic Logic Unit
B) Array Logic Unit
C) Application Logic Unit
D) None of above

Ans : A ( Arithmetic Logic Unit )


163. What produces useful information out of data?
A) Computer
B) Processing
C) Programming
D) none of above

Ans : B ( Processing)

164. Which of the following device was not invented by Babbage?
A) Pascaline
B) Difference Engine
C) Analytical Engine
D) None of above

Ans : A ( Pascaline )

165. A digital computer did not score over an analog computer in terms of
A) Speed
B) Accuracy
C) Reliability
D) Cost

Ans : B ( Accuracy )


166. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
A) Binary
B) Decimal
C) Hexadecimal
D) Octal

Ans : A ( Binary )

167. A computer has very low failure rate because it uses electronic components. It produces very consistent results. This is highlighted by which of the feature of computer?
A) Accuracy
B) Reliability
C) Versatility
D) Automatic

Ans : B (Reliability )

168. A paper printout of a document is known as
A) Softcopy output
B) Hardcopy output
C) Permanent Output
D) All of above


Ans : B ( )

169. Which electronic component was made out of semiconductor material?
A) Vacuum tubes
B) Transistors
C) ICs
D) All of above

Ans : C ( ICs )

170. The act of retrieving existing data from memory is called
A) Read-out
B) Read from
C) Read
D) All of above

Ans : D ( All of above )

171. Which part of the computer is used for calculating and comparing?
A) Disk unit
B) Control unit
C) ALU
D) Modem

Ans : C ( ALU )

172. ABC is a
A) Special purpose computer
B) General purpose computer
C) All Purpose Computer
D) None of above

Ans : A ( Special purpose computer )

173. The computer code for the interchange of information between terminals is
A) ASCII
B) BCD
C) EBCDIC
D) All of above

Ans : A ( ASCII )

174. When was the X window system born?
A) 1984
B) 1989
C) 1988
D) 1990

Ans : A ( 1984 )

175. What is the first stage in software development?
A) Specification and design
B) Testing
C) System Analysis
D) Maintenance

Ans : C ( System Analysis )

176. Which of the following is valid statement?
A) Data in itself is useless unless it is processed
B) The data that is processed is called a program
C) The data which is not yet processed is information
D) Information is processed by computer to generate data.

Ans : A ( Data in itself is useless unless it is processed )

177. The Second Generation Computer was based on .
A) Vacuum Tube
B) Silicon Chips
C) Transistor
D) Bio Chips

Ans : C ( Transistor )

178. EBCDIC stands for
A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

Ans : A ( Extended Binary Coded Decimal Interchange Code )

179. Personnel who design, program, operates and maintains computer equipment refers to
A) Console-operator
B) Programmer
C) Peopleware
D) System Analyst

Ans : C ( Peopleware )

180. IBM System/360 is
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) None of above

Ans : A ( Mainframe Computer )





Download Our Android App