कंप्यूटर फंडामेंटल

Computer Fundamentals Part – 7

121. The advantage of COM are its and
A) Compact size; speed readability
B) Compact size, speed
C) Readability; speed
D) Low cost; readability

Ans : A ( Compact size; speed readability)

122. The BIOS is the abbreviation of .
A) Basic Input Output System
B) Best Input Output System
C) Basic Input Output Symbol
D) Base Input Output System

Ans : A ( Basic Input Output System)

123. Which printer is very commonly used for desktop publishing?
A) Laser printer
B) Inkjet printer
C) Daisywheel printer
D) Dot matrix printer

Ans : A ( Laser printer )

124. IBM 1401 is
A) First Generation Computer
B) Second Generation Computer
C) Third Generation Computer
D) Fourth Generation Computer

Ans : B ( Second Generation Computer )

125. Most of the first generation computers were
A) Special purpose computers
B) General purpose computers
C) Both of above
D) None of above

Ans : A ( Special purpose computers )

126. Floppy disks typically in diameter
A) 3
B) 5.25
C) 8
D) All of above

Ans : D ( All of above )

127. The output quality of a printer is measured by
A) Dot per inch
B) Dot per sq. inch
C) Dots printed per unit time
D) All of above

Ans : B ( Dot per sq. inch ) 

128. On a PC, how much memory is available to application software?
A) 1024 KB
B) 760 KB
C) 640 KB
D) 560 KB

Ans : C ( 640 KB )

129. In a computer is capable to store single binary bit.
A) Capacitor
B) Flip flop
C) Register
D) Inductor

Ans : B ( Flip flop )

130. What does DMA stand for?
A) Distinct Memory Access
B) Direct Memory Access
C) Direct Module Access
D) Direct Memory Allocation

Ans : B ( Direct Memory Access )

131. Who invented Integrated Circuits?
A) Jack Kilby
B) Robert Noyce
C) Both of above
D) None of above

Ans : C ( Both of above )

132. Operating system, editors, and debuggers comes under?
A) System Software
B) Application Software
C) Utilities
D) None of the above

Ans : A ( System Software )

133. One computer that is not considered a portable is
A) Minicomputer
B) Laptop computer
C) Notebook computer
D) All of above

Ans : A ( Minicomputer )

134. Which of the following is not an electronic computer?
A) ENIAC
B) ABC
C) UNIVAC
D) EDVAC

Ans : B ( ABC )

135. What is the name of the display feature that highlights are of the screen which requires operator attention?
A) Pixel
B) Reverse video
C) Touch screen
D) Cursor

Ans : B ( Reverse video )

136. Which is the largest computer?
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) Super Computers

Ans : A ( Mainframe Computer )

137. Which of the following are the best units of data on an external storage device?
A) Bits
B) Bytes
C) Hertz
D) Clock cycles

Ans : B (Bytes )

138. The personal computer industry was started by
A) IBM
B) Apple
C) Compaq
D) HCL

Ans : A ( IBM )

139. What is meant by a dedicated computer?
A) Which is used by one person only
B) Which is assigned one and only one task
C) Which uses one kind of software
D) Which is meant for application software

Ans : B ( Which is assigned one and only one task )

140. Which programming languages are classified as low level languages?
A) Basic, COBOL, FORTRAN
B) Prolog 2, Expert Systems
C) Knowledge based Systems
D) Assembly Languages

Ans : D ( Assembly Languages )




Download Our Android App