कंप्यूटर फंडामेंटल

Computer Fundamentals Part – 6

101. What was the expected feature of fifth generation computers when Japan started FGCS (Fifth Generation Computer Systems Project)?
A) Operating Systems
B) Parallel Processing
C) ULSI
D) None of above

Ans : B ( Parallel Processing )

102. Which of the following memory medium is not used as main memory system?
A) Magnetic core
B) Semiconductor
C) Magnetic tape
D) Both semiconductor and magnetic tape

Ans : C ( Magnetic Tape)

103. The storage subsystem in a microcomputer consists mainly of or media with varying capacities
A) Memory or video
B) Magnetic or optical
C) Optical or memory
D) Video or magnetic

Ans : B ( Magnetic or optical )

104. Programs designed to perform specific tasks is known as
A) system software
B) application software
C) utility programs
D) operating system

Ans : B ( Application software)

105. Computer operators
A) writes computer programs for specific problems
B) operate the device which input and output data from the computer
C) normally require a college degree in computer science
D) all of the above

Ans : B ( operate the device which input and output data from the computer )

106. Which of the following is not anti-viruses software?
A) NAV
B) F-Prot
C) Oracle
D) McAfee

Ans : C ( Oracle )

107. What is a compiler?
A) A compiler does a conversion line by line as the program is run
B) A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step
C) A compiler is a general purpose language providing very efficient execution
D) None of the above

Ans : B ( A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step ) 

108. computers are also called personal computers
A) Mainframe Computer
B) Mini Computers
C) Micro Computers
D) Super Computers

Ans : C ( Micro Computer )

109. Which of the following is not input unit device?
A) scanner
B) camera
C) plotter
D) digitizer

Ans : C ( plotter )

110. Identify the correct statement
A) IBM PCs used RISC CPU designs
B) Macintosh used CISC CPU design
C) IBM used CISC CPU design
D) None of above is true

Ans : C ( IBM used CISC CPU Designs )

111. Which of the following statement is false?
A) Mechanical analog computers have existed for thousands of years
B) There are mechanical analog computers and electronic analog computers.
C) All electronic computers are digital computers
D) All of above are false

Ans : C ( All electronic computers are digital computers )

112. Which of the following require large computers memory?
A) Imaging
B) Graphics
C) Voice
D) All of Above

Ans : D ( All of above )

113. Which of the following is machine independent program?
A) High level language
B) Low level language
C) Assembly language
D) Machine language

Ans : A ( High Level language )

114. When was the first electro-mechanical computer developed?
A) 1880
B) 1990
C) 1944
D) None of above

Ans : C ( 1944 )

115. The first machine to successfully perform a long series of arithmetic and logical operations was:
A) ENIAC
B) Mark-I
C) Analytic Engine
D) UNIVAC-1

Ans : B ( Mark-I )

116. Which one is the largest space?
A) kilobyte
B) petabyte
C) terabyte
D) gigabyte

Ans : B ( petabyte )

117. FORTRAN programming language is more suitable for
A) Business Applications
B) Marketing Applications
C) Scientific Applications
D) None of the above

Ans : C ( Scientific Application)

118. The brain of any computer system is
A) Control Unit
B) Arithmetic Logic Unit
C) Central Processing Unit
D) Storage Unit

Ans : C ( Central Processing Unit )

119. Analog computer works on the supply of
A) Continuous electrical pulses
B) Electrical pulses but not continuous
C) Magnetic strength
D) None of the above

Ans : A (Continuous electrical pules )

120. An error in software or hardware is called a bug. What is the alternative computer jargon for it?
A) Leech
B) Squid
C) Slug
D) Glitch

Ans : D ( Glitch )




Download Our Android App