Computer Fundamentals

Computer Fundamentals Part – 5

81. Multi user systems provided cost savings for small business because they use a single processing unit to link several
A) Personal computers
B) Workstations
C) Dumb terminals
D) Mainframes

Ans : C ( Dumb terminals )

82. What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?
A) Grater than
B) Less than
C) Equal to
D) All of the above

Ans : D (All of above)


83. The word processing task associated with changing the appearance of a document is
A) Editing
B) Writing
C) Formatting
D) All of above

Ans : C ( Formatting )

84. Nepal brought a computer for census of 2028 BS. This computer was of
A) first generation
B) second generation
C) third generation
D) fourth generation

Ans : B (Second generation )

85. Algorithm and Flow chart help us to
A) Know the memory capacity
B) Identify the base of a number system
C) Direct the output to a printer
D) Specify the problem completely and clearly

Ans : D ( Specify the problem completely and clearly ) 


86. Which statement is valid about computer program?
A) It is understood by a computer
B) It is understood by programmer
C) It is understood user
D) Both a & b

Ans : D ( Both a & b )

87. The difference between memory and storage is that memory is and storage is
A) Temporary, permanent
B) Permanent, temporary
C) Slow, fast
D) All of above

Ans : A (Temporary, permanent)

88. When was Pascaline invented?
A) 1617
B) 1620
C) 1642
D) 1837


Ans : C ( 1642 )

89. Which of the following statement is valid?
A) Lady Augusta is the first programmer
B) Ada is the daughter of Lord Byron, a famous English poet
C) ADA is a programming language developed by US Defense
D) All of above

Ans : D ( All of above )

90. A compiler is a translating program which
A) Translates instruction of a high level language into machine language
B) Translates entire source program into machine language program
C) It is not involved in program’s execution
D) All of above

Ans : D (All of above )

91. What is required when more than one person uses a central computer at the same time?
A) Light pen
B) Mouse
C) Digitizer
D) Terminal

Ans : D ( Terminal )

92. Which of the following is the first computer to use Stored Program Concept?
A) UNIVAC
B) ENIAC
C) EDSAC
D) None of above

Ans : C (EDSAC )

93.The term gigabyte refers to
A) 1024 bytes
B) 1024 kilobytes
C) 1024 megabytes
D) 1024 gigabyte

Ans : C ( 1024 megabytes )

94. in which year was UK’s premier computing event started?
A) 1980
B) 1985
C) 1986
D) 1987

Ans : A (1980 )

95. Once you load the suitable program and provide required data, computer does not need human intervention. This feature is known as
A) Accuracy
B) Reliability
C) Versatility
D) Automatic

Ans : D ( Automatic )

96. What is a brand?
A) The name of companies that made computers
B) The name of product a company gives to identify its product in market
C) A name of class to indicate all similar products from different companies
D) All of above

Ans : B ( The name of product a company gives to identify its product in market )

97. Machine language is
A) Machine dependent
B) Difficult to program
C) Error prone
D) All of above

Ans : D ( All of above )

98. A byte consists of
A) One bit
B) Four bits
C) Eight bits
D) Sixteen bits

Ans : C ( Eight bits)

99. Modern Computers are very reliable but they are not
A) Fast
B) Powerful
C) Infallible
D) Cheap

Ans : C (Infallible )

100. What is the date when Babbage conceived Analytical engine
A) 1642
B) 1837
C) 1880
D) 1850

Ans : B ( 1837 )





Download Our Android App