कंप्यूटर फंडामेंटल

Computer Fundamentals Part – 49 (in English)

731. Operating system is the type of _______
A) Application software
B) System software
C) Interactive software
D) Active software
Correct Answer: B) System Software

732. Which of the following is known as the system software that effectively manages computer resources, processors, file systems and the input / output device.?
A) Command system
B) Management System
C) Operating System
D) Corporate System
Correct Answer: C) Operating System

733. What is most required to operate the computer system.?
A) Command system
B) Management System
C) Operating System
D) Corporate System
Correct Answer: C) Operating System

734. Operating system work as a ___________ between Hardware and User.
A) Link
B) Connectivity
C) Interface
D) Model
Correct Answer: C) Interface

735. What is the primary purpose of the operating system ?
A) Making the computer accessible and efficient use of hardware
B) Memory enhancement
C) File Management
D) Message delivery
Correct Answer: A) Making the computer accessible and efficient use of hardware

736. What the system calls?
A) Interface work between running program and operating system
B) calls the system.
C) Runs the system.
D) None of these
Correct Answer: A) Interface work between running program and operating system

737.User program by which the operating system services receives ?
A) Compiler
B) Loader
C) Group of system calls
D) None of these
Correct Answer: C) Group of System Call

738. The user can interact with the operating system other than the system call with the help of which ?
A) Source file
B) Destination file
C) Operating system commands
D) Processor
Correct Answer: C) Operating System Command

739. What is wrong about serial processing?
A) The editor creates the source code of the user program.
B) The translator changes the source code to binary code.
C) Loader loads program into main memory.
D) If syntax error is detected then the entire process is not required to resume.
Correct Answer: D) If the syntax error is detected then the whole process is not required to resume.

740. What is wrong about batch processing?
A) Data is collected in a timeline.
B) Duration can be in hours, days or months.
C) The entire collection of received data is fed into the computer.
D) Not all data is fed into the computer.
Correct Answer: D) Not all data is fed into the computer.

741. Buffering and spooling are both systems for overlapping. Which of these facts is untrue?
A) Overlapping of processing, input, or output of the same work is possible once under buffering.
B) Two things together are possible under spooling , The spooler reads one more work input. On the other hand, it also prints the workflow.
C) The complete form of spooling is Simultaneous Peripheral operation on line.
D) Spooler is capable of scanning.
Correct Answer: D) Spooler is capable of scanning.

742. When more than one program runs in the main memory of the computer, then what is this called ?
A) Spooling
B) Buffering
C) Multi-programming
D) Serial Processing
Correct Answer: C) Multi-programming

743. What is Task?
A) Running Status of Program
B) Computer lesson
C) Computer work
D) None of these
Correct Answer: A) Running Status of Program

744. Which operating system helps in completing two or more tasks at once.
A) Multi User
B) Real Tile
C) Multi Tasking
D) Time sharing
Correct Answer: C) Multi Tasking

745. Under which operating system two or more terminals are used.
A) Multi User
B) Real Tile
C) Multi Tasking
D) Time sharing
Correct Answer: A) Multi User




Download Our Android App