कंप्यूटर फंडामेंटल

Computer Fundamentals Part – 30 (in English)

476. 1 byte is formed by _______
A) Two bits
B) Six bits
C) Four bits
D) eight bits
Correct Answer: D) Eight Bits

477. What is the most common code showing the characters in computers?
A) ASCII
B) BCCI
C) CCCP
D) A5CC
Correct Answer: A) ASCII

478. What is the Full form of ASCII?
A) American Standard Code for Information Interchange
B) Asian Standard Code for Information Interchange
C) African Standard Code for Information Interchange
D) Australian Standard Code for Information Interchange
Correct Answer: A) American Standard Code for Information Interchange

479. What is the unit of information that the computer can process and move at the same time?
A) Letters
B) sentence
C) Word
D) Letter
Correct Answer: C) Word

480. Usually we hear words like 8 bit, 16 bit, 32 bit or 64 bit computer. What does this tell?
A) Computer word size
B) Size of computer
C) Computer number
D) Computer weight
Correct Answer: A) Computer Word Size

481. One kilobyte is made by how many bytes.
A) 1024 bytes
B) 1125 bytes
C) 1200 bytes
D) 1300 bytes
Correct Answer: A) 1024 bytes

482.What is a megabyte.
A) 1024 Kilobytes X 1024 Kilobytes
B) 1025 Kilobyte X 1025 Kilobytes
C) 1000 Kilobyte x 1000 Kilobyte
D) None of these
Correct Answer: A) 1024 Kilobytes X 1024 Kilobytes

483. One gigabyte is equal to how many megabytes.
A) 1025
B) 1200
C) 1000
D) 1024
Correct Answer: D) 1024

484. Computer data and instructions are stored in its memory. What is the unit to measure this memory space.
A) Meters
B) Village
C) Bytes
D) None of these
Correct Answer: C) Bytes

485. Nowadays most of the computers are designed based on “Van Newman Architecture”. Won Newman’s proposal was that the figures should be mathematical and a unit for the process. What is the name given to this unit?
A) Video Display Unit
B) Cloud Unit
C) Arithmetic logic (ALU)
D) Unit Construction Unit
Correct Answer: C) Arithmetic Logic (ALU)

486. Who help connects two devices together ?
(A) Cable
(B) Data cable
(C) Control cable
(D) Interface
Correct Answer: Interface

487. What is the input / output module ?
(A) It is mediator between processor and the input / output device
(B) It directs for processor
(C) It directs for input device
(D) This gives order to the output device
Correct Answer: It is mediater between processor and input / output device

488.What does the input / output module do ?
(A) controls the, exchange of data between the main memory and external device
(B) Synchronizes between primary memory and secondary
(C) Coordinates between the internal device and external device
(D) None of these
Correct Answer: Controls the, exchange of data between the main memory and external device

489. What is called for input / output module that interacts with the input / output device as per the instructions of CPU ?
(A) Impact printer
(B) Control Unit
(C) Device Controller
(D) Interaction
Correct Answer: Device Controller

490. Device controller mostly used by which computer ?
(A) Mainframe Computer
(B) microcomputer
(C) minicomputers
(D) Supercomputers
Correct Answer: Micro Communications




Download Our Android App