कंप्यूटर फंडामेंटल

Computer Fundamentals Part – 23 (in English)

401. What is the name of 1 to F12 key?
(A) alphabetical key
(B) Special
(C) function key
(D) numeric key
Correct Answer: Function key

402. <,>,?,!, ~,?, \ Etc come under which category?
(A) Logical key
(B) Specials
(C) of function
(D) numeric key
Correct Answer: Logical Keys

403. “+” – +, -, =, #, @ Etc comes under which category?
(A) Logical key
(B) Specials
(C) Arithmentic sign key
(D) numeric key
Correct Answer: Arithmentic sign key

404. What is Ctrl, Shift, Alt, Insert, Del, Page up, Page down, Home, End, Num Lock, Scroll Lock, Print Screen etc.
(A) Logical key
(B) Specials
(C) Semantic sign key
(D) numeric key
Correct Answer: Special Key

405. Like the keyboard, the mouse is also an input device. What does it do ?
(A) Works as a controller in software operation.
(B) Works as a barrier to software operation.
(C) The hidden mice in the computer runs away.
(D) None of these
Correct Answer: Works as a barrier to software operation.

406. Mouse is also called by _____
(A) Pointing device
(B) Control devices
(C) Rat
(D) mice
Correct Answer: Pointing Device

407.If the mouse moves from one place to another, then the cursor remains in it.
(A) In the earlier case
(B) in the second position
(C) both A and B
(D) None of these
Correct Answer: In the earlier case

408.ghtpen is also a pointing device. It is mainly used in what work.
(A) To calculate
(B) to write
(C) In designing
(D) in all
Correct Answer: In Designing

409. LightPen has a photo cell, it is based on the system.
(A) Optical
(B) Electrical
(C) Mechanical
(D) Electronic
Correct Answer: Optical

410. Where can this be seen when writing on light pads from the lightpane?
(A) On monitor
(B) on CPU
(C) On the printer
(D) None of these
Correct Answer: On the Monitor

411. The touch screen is also an input device. Who does the work of the board and mouse in it.
(A) Pen
(B) locator
(C) Scanner
(D) Monitors
Correct Answer: Monitor

412. What is to be done to run the menu of software appearing on the monitor.
(A) Touching the touch screen
(B) Turn on electricity
(C) Turn on the battery
(D) commanding
Correct Answer: Touching the touch screen

413. Digitizing pad is an input device made from “pad”. It has a grid on its surface. Whose grid is made of
(A) From Copper wire
(B) Iron wire
(C) from silver stars
(D) Platinum stars
Correct Answer: From copper wire

414. The input device named joysticks mounts on, which rotates inside the socket.
(A) Spherical Ball
(B) on the tube
(C) on the cube
(D) On the stick
Correct Answer: Spherical Ball

415. How to write data under voice recognition technology.
(A) By speaking
(B) By writing
(C) by typing
(D) Imprint
Correct Answer: By speaking

 




Download Our Android App