कंप्यूटर फंडामेंटल

Computer Fundamentals Part – 21 (in English)

371. What was the main component of the second generation computer?
A) transistor
B) valve
C) I.C.
D) Processor
Correct Answer: A) Transistor

372. The size of the transistor-
A) 1/1200 portion of vacuum tube
B) 1/1000 part of the vacuum tube
C) 1/500 of the vacuum tube
D) 1/1100 portion of the vacuum tube
Correct Answer: A) 1/1200 portion of vacuum tube

373. What is a transistor ?
A) Semiconductor
B) Goodminator
C) Baddenductor
D) Cardinal
Correct Answer: A) Semiconductor

374. By which device transistor made of ?
A) Zinc
B) Copper
C) Gold
D) Silicon or germanium
Correct Answer: D) Silicon or germanium

375. What is the main function of the transistor?
A) Earing the song
B) spreading the scent
C) Controlling flow of current between two terminals
D) None of these
Correct Answer: C) Controlling flow of stream between two terminals

376. What is the age of the third generation computers.
A) 1946-58
B) 1959-64
C) 1965-70
D) 1971-85
Correct Answer: C) 1965-70

377. What was the main component of a third generation computer?
A) transistor
B) valve
C) Integrated circuit
D) Processor
Correct Answer: C) Integrated Circuit

378. Which of the following device was used first time in the third generation of computers?
A) Primary Memory
B) Secondary storage
C) Cache Memory
D) Mercury storage
Correct Answer: C) Cache Memory

379. What is the age of computer of fourth generation computers?
A) 1946-58
B) 1959-64
C) 1965-70
D) 1971-85
Correct Answer: D) 1971-85

380. What was the main function of fourth-generation computers?
A) transistor
B) valve
C) I.C.
D) Micro Processor
Correct Answer: D) Micro Processor

381.Micro Processor-
A) There is a group of thousands of ICs on the same chip
B) One chip is a group of hundreds of Ic.
C) There is a group of millions of ICs on the same chip
D) There is a group of crores of IC on the same chip
Correct Answer: B) One chip is a group of hundreds of Ic.

382. What was another feature of fourth-generation computers?
A) Database Management System
B) Human Resource Management System
C) File Management
D) None of these
Correct Answer: B) Database Management System

383. Which generation of notebooks, laptops and palmtap computers
A) Second
B) Third
C) Fourth
D) Fifth
Correct Answer: D) Fifth

284. How many classes can divide digital computers.
A) One
B) Two
C) Three
D) Four
Correct Answer: D) Four

385. What is the name of the sections of digital computer?
A) Micro Computer, Mini Computer, Mainframe Computer and Super Computer
B) Micro Computer, Big Computer, Mainframe Computer and Super Computer
C) Digital Computer, Mini Computer, Mainframe Computer and Micro Computer
D) Mini computer, digital computer, additional computer and super computer
Correct Answer: A) Micro Computer, Mini Computer, Mainframe Computer and Super Computer




Download Our Android App