कंप्यूटर फंडामेंटल

Computer Fundamentals Part – 15 (in English)

281. What was the name of first electronic computer?
a) Mark-I
b) Pioneer-I
c) Apple-I
d) Intel-I
Correct Ans: Mark – I

282. What was the name of developer of Mark-I?
a) Howard Aiken
b) Howard End
c) James Watt
d) james jattin
Correct Ans: Howard Aiken

283. How long did Mark-I come In?
a) 15 meters
b) 35 meters
c) 45 meters
d) 25 meters
Correct Ans: 15 meters

284. What was the computer named Mark-I?
a) Robot
b) Engine
c) Automatic Sequence Controlled Calculator
d) Digital diary
Correct Ans: Automatic Sequence Controlled Calculator

285. In the initial days of computer which was the device which is replacing for transistor?
a) vaccum tube
b) I.C.
c) Tubes
d) Mercury
Correct Ans: vaccum tube

286. Who, in time, replaced the vacuum tube?
a) Vacuum tube
b) I.C.
c) Transistor
d) Receiver
Correct Ans: Transistor

287. What is the generation of computers with Transistor?
a) First
b)Second
c) Third
d) Fourth
Correct Ans: Second

288. What is the generation of computers with integrated circuits?
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth
Correct Answer: Third

289. What is the generation of computers with Micro processor?
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth
Correct Answer: Fourth

290. What is the generation of computers with Artificial intelligence?
a) First
b)Second
c) Third
d) None of these
Correct Answer: None of these

291. First-generation computer-
a) Small in size and slow in movement
b) The size was big and the speed was sharp
c) Small in size and sharp in movement
d) Large in size and slow in movement
Correct Answer:Large in size and slow in movement

292. What was the name of first computer of first generation?
a) ENIAC
b) Aryabhatta
c) Cassmas
d) Rovers
Correct Answer: ENIAC

293. Who was the developer of first computer of first generation?
a) Fisher and Jenny
b) Simon Brothers
c) Fourieu brothers
d) J. P. Eckert and J. Dw. Makali
Correct Answer: J. P. Eckert and J. Dw. Makali

294. ENIAC was kept at least in the big room.
a) 50 X 50 feet
b) 50 x 100 Feet
c) 50 X 10 Feet
d) 50 X 40 Feet
Correct Answer: 50 X 50 Feet

295. What was the main component of ENIAC?
a) Monitor
b) Printer
c) Decoder
d) Valve
Correct Answer: Valve




Download Our Android App