कंप्यूटर फंडामेंटल

Computer Fundamentals Part – 13

241. Computer professionals working in a computer centre are
A) Software
B) Firmware
C) Hardware
D) Humanware

Ans : D (Humanware )

242. The first general purpose electronic computer in the world was
A) UNIVAC
B) EDVAC
C) ENIAC
D) All of above

Ans : C ( ENIAC )

243. The contents of information are stored in
A) Memory data register
B) Memory address register
C) Memory arithmetic registers
D) Memory access register

Ans : A ( Memory data register )

244. Which of the following is correct full form of BCD?
A) Binary Coded Decimal
B) Bit Coded Decimal
C) Binary Coded Digit
D) Bit Coded Digit

Ans : A ( Binary Coded Decimal )

245. Which was the world’s first microcomputer that used Intel 80386 microprocessor chip?
A) IBM PS/2
B) HP-9830
C) DeskPro-386
D) IBM-360

Ans : C ( DeskPro-386 )

246. The qualitative or quantitative attribute of a variable or set of variables is termed as
A) data
B) information
C) both of above
D) none of above

Ans : A ( data )

247. Main storage is also called
A) Accumulator
B) Control Unit
C) Register Unit
D) Memory

Ans : D ( Memory )

248. Which of the following are (is) considered to be video component?
A) Resolution
B) Color depth
C) Refresh rate
D) All of the alcove

Ans : D ( All of the alcove )

249. For what Antikyathera was used?
A) For counting
B) For Calculating tax collection
C) For calculating astronomical positions
D) For calculating firing weapons

Ans : C ( For calculating astronomical positions )

250. Memory unit is one part of
A) Input device
B) Control unit
C) Output device
D) Central Processing Unit

Ans : D ( Central Processing Unit )

251. Microprocessors can be used to make
A) Computer
B) Digital systems
C) Calculators
D) All of the above

Ans : D ( All of the above )

252. Which statement is valid about computer program?
A) High level languages must be converted into machine language to execute
B) High level language programs are more efficient and faster to execute
C) It is more difficult to identify errors in high level language program than in low level programs
D) All of above

Ans : A ( High level languages must be converted into machine language to execute )

253. By programmable machine we mean
A) computers
B) modern television
C) washing machines
D) anything that can be set to perform different tasks with suitable programs

Ans : A ( computers)

254. Which of the following is a secondary memory device?
A) Keyboard
B) Disk
C) ALU
D) All of the above

Ans : B ( Disk )

255. The memory which is programmed at the time it is manufactured
A) ROM
B) RAM
C) PROM
D) EPROM

Ans : C (PROM )

256. One of the popular mass storage device is CD ROM. What does CD ROM stand for?
A) Compactable Read Only Memory
B) Compact Data Read Only Memory
C) Compactable Disk Read Only Memory
D) Compact Disk Read Only Memory

Ans : D ( Compact Disk Read Only Memory )

257. Identify the true statement
A) Computers are 100% accurate but it can suffer from GIGO
B) Computers are reliable because they use electronic component which have very low failure rate
C) Computer is never tired and does not suffer from boredom
D) All of above

Ans : D ( All of above )

258. FORTRAN is
A) File Translation
B) Format Translation
C) Formula Translation
D) Floppy Translation

Ans : C ( Formula Translation )

259. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
A) Hardware
B) Software
C) Firmware
D) ROM ware

Ans : C ( Firmware )

260. Which of the following memories must be refreshed many times per second?
A) Static RAM
B) Dynamic RAM
C) EPROM
D) ROM

Ans : B ( Dynamic RAM )




Download Our Android App