Computer Fundamentals

Computer Fundamentals Part – 11

201. Which of the following is not valid statement?
A) Hard is referred to mean something temporary
B) Hard is used to mean something tangible
C) Soft is used to mean something permanent
D) Soft is used to mean something tangible

Ans : B ( Hard is used to mean something tangible )

202. Digital devices are
A) Digital Clock
B) Automobile speed meter
C) Clock with a dial and two hands
D) All of them

Ans : A ( Digital Clock )


203. Primary memory stores
A) Data alone
B) Programs alone
C) Results alone
D) All of these

Ans : D ( All of these )

204. After copying the content how many times can you paste?
A) 1
B) 16
C) 32
D) Many

Ans : D ( Many )

205. WAN stands for
A) Wap Area Network
B) Wide Area Network
C) Wide Array Net
D) Wireless Area Network

Ans : B ( Wide Area Network )


206. An error in computer data is called
A) Chip
B) Bug
C) CPU
D) Storage device

Ans : B ( Bug )

207. The instructions for starting the computer are house on
A) Random access memory
B) CD-Rom
C) Read only memory chip
D) All of above

Ans : C ( Read only memory chip )

208. 1 nibble equals to
A) 1 bits
B) 2 bits
C) 4 bits
D) 8 bits


Ans : C ( 4 bits )

209. Perforated paper used as input of output media is known as
A) paper tapes
B) magnetic tape
C) punched papers tape
D) card punch

Ans : A ( paper tapes )

210. The secondary storage devices can only store data but they cannot perform
A) Arithmetic Operation
B) Logic operation
C) Fetch operations
D) Either of the above

Ans : D ( Either of the above )

211. Which American computer company is called Big Blue?
A) Microsoft
B) Compaq Corp
C) IBM
D) Tandy Svenson

Ans : C ( IBM )

212. It was in 2028 BS the was brought in to calculate census data.
A) IBM 1400
B) IBM 1401
C) ICL 2950
D) None of above

Ans : B ( IBM 1401 )

213. Who is the inventor of ABC Computer?
A) John v. Atanasoff
B) Clifford Berry
C) Both of above
D) None of above

Ans : C ( Both of above )

214. Which of the following is the largest unit?
A) data
B) field
C) record
D) database file

Ans : D ( database file )

215. Find out who is not the inventor of transistors among following names
A) John Burdeen
B) William Shockley
C) Walter Brattain
D) Lee de Forest

Ans : D ( Lee de Forest)

216. Which of the following is not true for a magnetic disk?
A) It is expensive relative to magnetic tape
B) It provides only sequential access to stored data
C) Users can easily update records by writing over the old data
D) All of above

Ans : B ( It provides only sequential access to stored data )

217. A disadvantage of the laser printer is
A) It is quieter than an impact printer
B) It is very slow
C) The output is of a lower quality
D) None of the above

Ans : D ( None of the above )

218. The most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called
A) ASCII
B) EBCDIC
C) BCD
D) All of above

Ans : A ( ASCII )

219. Which access method is used to access cassette tape?
A) Direct
B) Sequential
C) Both of the above
D) None of the above

Ans : B ( Sequential )

220. A Compiler is
A) a combination of computer hardware
B) a program which translates from one high-level language to another
C) a program which translates from one high-level to a machine level language
D) None of these

Ans : C ( a program which translates from one high-level to a machine level language )





Download Our Android App