Computer Fundamentals

Computer Fundamentals Part – 10

181. A system is
A) an integration of different units so as to achieve an objective
B) input unit
C) input and output unit
D) input, output and storage units

Ans : A ( an integration of different units so as to achieve an objective )

182. Which of the following programming language started from second generation?
A) Cobol
B) BASIC
C) C
D) LISP

Ans : A ( Cobol )


183. The translator program used in assembly language is called
A) Compiler
B) Interpreter
C) Assembler
D) Translator

Ans : C ( Assembler )

184. EEPROM stands for
A) Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
B) Easily Erasable Programmable Read Only Memory
C) Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
D) None of the above

Ans : A ( Electrically Erasable Programmable Read Only Memory )

185. Regarding data, computers are very good at
A) store
B) Processing
C) retrieve
D) All of above

Ans : D ( All of above )


186. Bit map terminal
A) support display containing multiple windows
B) require considerable amount of video RAM
C) requires tremendous amount of copying and hence low performance
D) all of above

Ans : D ( all of above )

187. First generation computers used for memory
A) vacuum tubes
B) silicon chips
C) magnetic drum
D) RAM

Ans : C ( magnetic drum )

188. Which of the following memories allows simultaneous read and write operations?
A) ROM
B) RAM
C) EPROM
D) None of above


Ans : B ( RAM)

189. EPROM can be used for
A) Erasing the contents of ROM
B) Reconstructing the contents of ROM
C) Erasing and reconstructing the contents of ROM
D) Duplicating ROM

Ans : C ( Erasing and reconstructing the contents of ROM )

190. ENIAC uses
A) Decimal Numbering System
B) Octal Numbering System
C) Binary Numbering System
D) Hexadecimal Numbering System

Ans : A ( Decimal Numbering System )

191. A term associated with the comparison of processing speeds of different computer system is:
A) EFTS
B) MPG
C) MIPS
D) CPS

Ans : C ( MIPS )

192. which of the following is problem oriented language?
A) High level language
B) Machine language
C) Assembly language
D) Low level language

Ans : A ( High level language )

193. A 32 bit microprocessor has the word length equal to
A) 2 byte
B) 32 byte
C) 4 byte
D) 8 byte

Ans : C ( 4 byte )

194. The term GIGO is related to
A) Accuracy
B) Reliability
C) Versatility
D) Automatic

Ans : A ( Accuracy )

195. Web cam is an
A) input unit device
B) output unit device
C) processing device
D) Input and Output device

Ans : A ( input unit device )

196. Bit stands for
A) Binary digits
B) bit of system
C) a part of byte
D) All of above

Ans : A ( Binary digits )

197. Access time is
A) seek time + latency time
B) seek time
C) seek time ? latency time
D) latency time

Ans : A ( seek time + latency time)

198. Which device can understand difference between data & programs?
A) Input device
B) Output device
C) Memory
D) Microprocessor

Ans : D ( Microprocessor )

199. Which of the following is a read only memory storage device?
A) Floppy Disk
B) CD-ROM
C) Hard Disk
D) None of these

Ans : B ( CD-ROM )

200. Symbolic logic was discovered by
A) George Boole
B) Herman Hollerith
C) Van Neumann
D) Basic Pascal

Ans : A ( George Boole)

Download Our Android App