MS Word MS-Office

ऍम एस वर्ड भाग – 27 (हिंदी में)

1. Portrait तथा Landscape Mode के बीच में Switching ——————– को सम्मिलित करती हैं।
a) Header and footer toolbar
b) Print layout view
c) Page setup dialog box
d) None of the above

2. आप कहाँ पर Vertical alignment को बदल सकते हैं।
a) Formatting toolbar
b) Paragraph dialog box
c) Page setup dialog box
d) Standard toolbar

3. दस्‍तावेज को Wide format में बनाने के लिए —————– को बदलते हैं।
a) Page Orientation
b) Page Margins
c) Paper Style
d) Paper Source

4. यदि आपको Text के Block को Move करने की आवश्‍यकता हैं तो आप कौन-सा Operation Perform करेंगे।
a) Copy and Paste
b) Cut and Paste
c) Paste and Delete
d) Paste and Cut


5. Tools Menu में Word Count कमाण्‍ड, Current document में words की संख्‍या तथा —————– की संख्‍या को प्रदर्शित करती हैं।
a) Lines
b) Characters
c) Paragraphs
d) All of the above

6. Ctrl + V —————– के लिए प्रयोग होता हैं।
a) Paste texts in the beginning of document
b) Paste images in the beginning of document
c) Paste Tables At the middle of document
d) None of the above

7. निम्‍नलिखित में से कौन-सी toolbar fonts तथा उसके sizes को बदलना allow करती हैं।
a) Standard
b) Formatting
c) Print Preview
d) None of these

8. Headers तथा Footers को देखने के लिए आप —————- पर जाते हैं।
a) Normal view
b) Print layout view
c) Print preview mode
d) Both b & c

9. Ctrl + C —————– के लिए प्रयोग होता हैं।
a) Copy the selected text
b) Cut the selected text
c) Print the selected text
d) Paste the selected text

10. Ctrl + Q —————— के लिए प्रयोग होता हैं।
a) Removes Paragraph Formatting (Line Space and paragraph space)
b) Close word application without saving document
c) Print whole document without confirmation
d) Does nothing


11. Ctrl + R —————– के लिए प्रयोग होता।
a) Re-Open the last closed document
b) Re-Print the last printed page
c) Re-Apply the last paragraph formatting
d) Right align the selected paragraph

12. निम्‍नलिखित में से कौन सा Font Style नहीं हैं।
a) Bold
b) Italics
c) Regular
d) Superscript

13. आप save command को कहाँ से access कर सकते हैं।
a) Home tab
b) Insert tab
c) Review tab
d) None of above

14. आप tab stop markers को Rules से कैसे हटा सकते हैं।
a) Double click the tab marker and choose clear all
b) Drag the tab stop marker out of the ruler
c) Right click the tab stop marker and choose remove
d) All of above

15. Ctrl + M —————- के लिए प्रयोग होता हैं।
a) New document
b) Close document
c) Right indent
d) Left indent


Answer Sheet

1. Portrait तथा Landscape Mode के बीच में Switching ——————– को सम्मिलित करती हैं।
Answer – c) Page setup dialog box

2. आप कहाँ पर Vertical alignment को बदल सकते हैं।
Answer – c) Page setup dialog box

3. दस्‍तावेज को Wide format में बनाने के लिए —————– को बदलते हैं।
Answer – a) Page Orientation

4. यदि आपको Text के Block को Move करने की आवश्‍यकता हैं तो आप कौन-सा Operation Perform करेंगे।
Answer – b) Cut and Paste

5. Tools Menu में Word Count कमाण्‍ड, Current document में words की संख्‍या तथा —————– की संख्‍या को प्रदर्शित करती हैं।
Answer – d) All of the above

6. Ctrl + V —————– के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – d) None of the above

7. निम्‍नलिखित में से कौन-सी toolbar fonts तथा उसके sizes को बदलना allow करती हैं।
Answer – b) Formatting

8. Headers तथा Footers को देखने के लिए आप —————- पर जाते हैं।
Answer – d) Both b & c

9. Ctrl + C —————– के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – a) Copy the selected text

10. Ctrl + Q —————— के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – a) Removes Paragraph Formatting (Line Space and paragraph space)

11. Ctrl + R —————– के लिए प्रयोग होता।
Answer – d) Right align the selected paragraph

12. निम्‍नलिखित में से कौन सा Font Style नहीं हैं।
Answer – d) Superscript

13. आप save command को कहाँ से access कर सकते हैं।
Answer – d) None of above

14. आप tab stop markers को Rules से कैसे हटा सकते हैं।
Answer – b) Drag the tab stop marker out of the ruler

15. Ctrl + M —————- के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – d) Left indent

Download Our Android App