MS Word MS-Office

ऍम एस वर्ड भाग – 25 (हिंदी में)

1. एक वर्ड प्रोसेसर का उपयोग संभावित सबसे अधिक होगा-
a) Keep an account of money spent
b) Do a computer search in media center
c) Maintain an inventory
d) Type a biography


2. Gutter Margin क्‍या हैं।
a) Margin that is added to the left margin when printing
b) Margin that is added to right margin when printing
c) Margin that is added to the binding side of page when printing
d) Margin that is added to the outside of the page when printing

3. सामान्‍यत: प्रयोग में आने वाली कमाण्‍डस और टूल्‍स को क्विक एक्सिस करने के लिये किसका प्रयोग करते हैं।
a) Status Bar
b) Tool Bar
c) Menu Bar
d) Title Bar

4. Home कुंजी हैं।
a) Moves the cursor beginning of the document
b) Moves the cursor beginning of the paragraph
c) Moves the cursor beginning of the screen
d) Moves the cursor beginning of the line

5. “Ctrl + Right Arrow” ——————- के लिये प्रयोग होता हैं।
a) Moves the cursor one word right
b) Moves the cursor end of the line
c) Moves the cursor end of the document
d) Moves the cursor one Paragraph down

6. End कुंजी हैं।
a) Moves the cursor end of the line
b) Moves the cursor end of the document
c) Moves the cursor end of the paragraph
d) Moves the cursor end of the screen


7. “Ctrl + Page Down” ———————- के लिए प्रयोग होता हैं।
a) Moves the cursor one paragraph down
b) Moves the cursor one page down
c) Moves the cursor one line down
d) Moves the cursor one screen down

8. “Ctrl + Down Arrow” ——————- के लिये प्रयोग होता हैं।
a) Moves the cursor one paragraph down
b) Moves the cursor one line down
c) Moves he cursor one page down
d) Moves the cursor one screen down

9. Page Up कुंजी –
a) Moves the cursor one line up
b) Moves the cursor one screen up
c) Moves the cursor one page up
d) Moves the cursor one paragraph up

10. “Ctrl + Left Arrow” —————— के लिए प्रयोग होता हैं।
a) Moves the cursor beginning of the line
b) Moves the cursor one word left
c) Moves the cursor one paragraph up
d) Moves the cursor one paragraph down

11. Page Down कुंजी –
a) Moves the cursor one line down
b) Moves the cursor one page down
c) Moves the cursor one screen down
d) Moves the cursor one paragraph down

12. “Ctrl + Page Up” ———————- के लिए प्रयोग होता हैं।
a) Moves the cursor one page up
b) Moves the cursor one screen up
c) Moves the cursor one paragraph up
d) Moves the cursor one line up


13. “Ctrl + Up Arrow” ——————– के लिए प्रयोग होता हैं।
a) Moves the cursor one page up
b) Moves the cursor one line up
c) Moves the cursor one screen up
d) Moves the cursor one paragraph up

14. “Ctrl + Home” ——————- के लिए प्रयोग होता हैं।
a) Moves the cursor to the beginning of document
b) Moves the cursor to the beginning of line
c) Moves the cursor to the beginning of paragraph
d) All of the above

15. “Ctrl + End” —————— के लिए प्रयोग होता हैं।
a) Moves the cursor to the end of line
b) Moves the cursor to the end of document
c) Moves the cursor to the end of paragraph
d) None of the above


Answer Sheet

1. एक वर्ड प्रोसेसर का उपयोग संभावित सबसे अधिक होगा-
Answer – d) Type a biography

2. Gutter Margin क्‍या हैं।
Answer – c) Margin that is added to the binding side of page when printing

3. सामान्‍यत: प्रयोग में आने वाली कमाण्‍डस और टूल्‍स को क्विक एक्सिस करने के लिये किसका प्रयोग करते हैं।
Answer – b) Tool Bar

4. Home कुंजी हैं।
Answer – d) Moves the cursor beginning of the line

5. “Ctrl + Right Arrow” ——————- के लिये प्रयोग होता हैं।
Answer – a) Moves the cursor one word right

6. End कुंजी हैं।
Answer – a) Moves the cursor end of the line

7. “Ctrl + Page Down” ———————- के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – b) Moves the cursor one page down

8. “Ctrl + Down Arrow” ——————- के लिये प्रयोग होता हैं।
Answer – a) Moves the cursor one paragraph down

9. Page Up कुंजी –
Answer – b) Moves the cursor one screen up

10. “Ctrl + Left Arrow” —————— के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – b) Moves the cursor one word left

11. Page Down कुंजी –
Answer – c) Moves the cursor one screen down

12. “Ctrl + Page Up” ———————- के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – a) Moves the cursor one page up

13. “Ctrl + Up Arrow” ——————– के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – d) Moves the cursor one paragraph up

14. “Ctrl + Home” ——————- के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – a) Moves the cursor to the beginning of document

15. “Ctrl + End” —————— के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – b) Moves the cursor to the end of document





Download Our Android App