एम एस ऑफिस एम एस पॉवरपॉइंट

ऍम एस पॉवर प्‍वॉइंट भाग – 19 (हिंदी में)

1. एक अच्‍छा डिजाइन —————– द्वारा निर्धारित होता हैं।
a) Credibility
b) Readability
c) First Impression
d) All of the above

2. यदि आप प्रेजेन्‍टेशन की किसी एक स्‍लाइड को दूसरी स्‍लाइड से अलग डिजाइन टेम्‍पलेट देना चाहते हैं तो आप क्‍या करेंगे।
a) Select the slides thumbnails in that section, and apply a different color scheme.
b) Select the slide thumbnails in tin that section and apply a different design template.
c) Select one of the slide in the section you want to change, customize the fonts and colors, and use the format painter tool to apply those styles to the other slides in the section
d) All of the above

3. Line Spacing दर्शाता हैं।
a) The space between the lines of text
b) The height of the line
c) The length of the line
d) a and c

4. निम्‍नलिखित में से कौन गलत Spelling को दर्शाने के लिए Spelling तथा grammar का feature प्रयोग करता हैं।
a) The incorrect word appears in all capital letters
b) The incorrect word has a wavy red line under it
c) The incorrect word appears italicized
d) The incorrect word appears bold

5. निम्‍नलिखित सभी के लिए Placeholders रखता हैं।
a) Slide number
b) Title
c) Footer
d) Header

6. स्‍लाइड के बैकग्राउंड में दिखने वाली शेप में ट्रांस्‍प्रेंसी के अंश कैसे सेट करते हैं।
a) Use #D style 4 button on the drawing toolbar
b) Use the set transparent color button on the picture toolbar
c) Use the transparency slider in the format auto shapes dialog box
d) All of above

7. कौन-सा pane, outlook में चयनित item के content को प्रदर्शित करता हैं।
a) People pane
b) Folder pane
c) Navigation pane
d) Reading pane

8. Microsoft clip gallery आपको …………….. करने अनुमति देता हैं।
a) Add word art image to a slide
b) Spell check your presentation
c) Add clip art images to a slide or slide
d) Add slide to a presentation

9. जब अनेक चयनित आब्‍जेक्‍ट्स को डीलीट करना हो तो कौन सी कमांड सभी ऑब्जेक्ट का चयन करती हैं।
a) Alt + a
b) Ctrl + a
c) Edit, select all
d) Both b & c

10. Table के Column की चौड़ाई को समायोजित करने के लिए, आप –
a) Click table menu. Column width, then make adjustments
b) Drag the vertical gridline between two columns
c) Drag the column markers on the table rule bar
d) Both b & c

11. Table में एक नई पंक्ति जोड़ने के लिए आप करेंगे।
a) Click the insert rows command on the insert menu
b) Press the enter key
c) Click the insert rows button on the standard toolbar
d) None of the above

12. —————- का उपयोग करके एक क्लिप आर्ट छवि को स्‍लाइड के विशेष स्‍थान पर ले जाने के बाद आप तुरंत रिवर्स कर सकते हैं।
a) Click the not be move object command on the edit menu
b) Click on the undo button
c) Click on redo button
d) All of the above

13. आप एक Embedded table object को —————– के द्वारा संशोधित कर सकते हैं।
a) Clicking the edit sub command of the document object command on the edit menu
b) Double clicking the table object
c) Right clicking the table object, then clicking edit document on the edit menu
d) All of above

14. Outlook इन्‍टरफेस विभिन्‍न —————– का बना होता हैं।
a) Tabs
b) Groupings
c) Windows
d) Panes

15. Mail, Calendar, People और Task के बीच में कौन सा पैन स्विचिंग करता हैं।
a) People pane
b) Folder pane
c) Navigation pane
d) Reading pane

Answer Sheet

1. एक अच्‍छा डिजाइन —————– द्वारा निर्धारित होता हैं।
Answer – d) All of the above

2. यदि आप प्रेजेन्‍टेशन की किसी एक स्‍लाइड को दूसरी स्‍लाइड से अलग डिजाइन टेम्‍पलेट देना चाहते हैं तो आप क्‍या करेंगे।
Answer – b) Select the slide thumbnails in tin that section and apply a different design template.

3. Line Spacing दर्शाता हैं।
Answer – a) The space between the lines of text

4. निम्‍नलिखित में से कौन गलत Spelling को दर्शाने के लिए Spelling तथा grammar का feature प्रयोग करता हैं।
Answer – b) The incorrect word has a wavy red line under it

5. निम्‍नलिखित सभी के लिए Placeholders रखता हैं।
Answer – b) Title

6. स्‍लाइड के बैकग्राउंड में दिखने वाली शेप में ट्रांस्‍प्रेंसी के अंश कैसे सेट करते हैं।
Answer – c) Use the transparency slider in the format auto shapes dialog box

7. कौन-सा pane, outlook में चयनित item के content को प्रदर्शित करता हैं।
Answer – d) Reading pane

8. Microsoft clip gallery आपको …………….. करने अनुमति देता हैं।
Answer – c) Add clip art images to a slide or slide

9. जब अनेक चयनित आब्‍जेक्‍ट्स को डीलीट करना हो तो कौन सी कमांड सभी ऑब्जेक्ट का चयन करती हैं।
Answer – d) Both b & c

10. Table के Column की चौड़ाई को समायोजित करने के लिए, आप –
Answer – d) Both b & c

11. Table में एक नई पंक्ति जोड़ने के लिए आप करेंगे।
Answer – d) None of the above

12. —————- का उपयोग करके एक क्लिप आर्ट छवि को स्‍लाइड के विशेष स्‍थान पर ले जाने के बाद आप तुरंत रिवर्स कर सकते हैं।
Answer – b) Click on the undo button

13. आप एक Embedded table object को —————– के द्वारा संशोधित कर सकते हैं।
Answer – d) All of above

14. Outlook इन्‍टरफेस विभिन्‍न —————– का बना होता हैं।
Answer – d) Panes

15. Mail, Calendar, People और Task के बीच में कौन सा पैन स्विचिंग करता हैं।
Answer – c) Navigation pane




Download Our Android App