MS Excel MS-Office

ऍम एस एक्सेल भाग – 26 (हिंदी में)

1. वह कम्‍प्‍यूटर प्रोग्राम कौन सा हैं जो डाटा को रॉ व कॉलम में रखता हैं।
a) Spreadsheet program
b) Database program
c) Word processor program
d) Desktop publisher program


2. आप ——————- टूलबार पर Insert Picture From File बटन पर क्लिक करके पिक्‍चर add कर सकते हैं।
a) Standard
b) Formatting
c) Drawing
d) Inert

3. Mathematical Functions का एक उदाहरण हैं।
a) AVG
b) MAX
c) COS
d) All of the above

4. जब Vertical page break करते हैं।
a) The active cell must be A1
b) The active cell can be anywhere in the worksheet
c) The entire row must be selected
d) The active cell must be in column A

5. पहले से चयनित रेंज में से पूर्व सेल को चुनने के लिये –
a) The Alt key
b) The tab key
c) The enter key
d) None of above

6. जब formula bar सक्रिय होता हैं, आप देख सकते हैं।
a) The edit formula button
b) The cancel button
c) The enter button
d) All of the above


7. Worksheet में आप चयन कर सकते हैं।
a) The entire worksheet
b) Rows
c) Columns
d) a, b, and c

8. जब आप एक Worksheet का प्रिंट Preview करते हैं।
a) The entire worksheet is displayed
b) The selected range is displayed
c) The active portion of the worksheet is dis-played
d) a, b, and c

9. आप non continuous कार्य पत्रकों को ——————– के साथ समूहीकृत कर सकते हैं।
a) The group button on the standard toolbar
b) The shift key and the mouse
c) The ctrl key and mouse
d) The alt+enter key

10. वेट का अर्थ हैं।
a) The print density of characters
b) The height of the printed characters
c) Upright or slanted shape
d) The design and appearance of characters

11. जब आप Excel Work book में मेनटेन किये गये डाटा को word में लिंक करते हैं।
a) The word document cannot be edited
b) The word document contains a reference to the original source application
c) The word document must contain a hyperlink
d) The word document contains a copy of the actual data

12. जब आप किसी सेल के सबसे ऊपर के दांये कोने पर रेडक्रॉस का चिन्‍ह देखते हैं तो इसका क्‍या अर्थ होता हैं।
a) There is an error in the cell
b) There is a comment associated with the cell
c) The font color the text in the cell is red
d) A formula cannot be entered into the cell


13. रॉ व कॉलम के शीर्षक को एक स्‍थान पर होल्‍ड करने के लिए, ताकि वे स्‍क्रॉल न हो जब आप किसी वर्कबुक को स्‍क्रोल करते हैं, क्लिक करेंग।
a) Unfreeze panes command on the window menu
b) Freeze panes command on the window menu
c) Hold titles command on the edit menu
d) Split Command on the window menu

14. निम्‍न में से कौन सा किसी चयनित सेल से दूसरी अलग सेल में फॉरमेट कॉपी करने का सबसे तीव्र तरीका हैं।
a) Use Ctrl to select all three cells, then click the paste button on the standard toolbar
b) Copy the selected cell, then select the other two cells, click style on the format menu, then click modify
c) Click format painter on the formatting toolbar twice than click in each cell you want to copy the formatting to
d) All of above

15. वर्ड डॉक्‍यूमेन्‍ट में इम्‍बेडिड एक्‍सेल वर्कशीट में डाटा एडिट करने के लिये –
a) Use the excel menu bar and toolbar inside the word application
b) Edit the hyperlink
c) Edit the data in a excel source application
d) Use the word menu bar and toolbar


Answer Sheet

1. वह कम्‍प्‍यूटर प्रोग्राम कौन सा हैं जो डाटा को रॉ व कॉलम में रखता हैं।
Answer – a) Spreadsheet program

2. आप ——————- टूलबार पर Insert Picture From File बटन पर क्लिक करके पिक्‍चर add कर सकते हैं।
Answer – d) Inert

3. Mathematical Functions का एक उदाहरण हैं।
Answer – c) COS

4. जब Vertical page break करते हैं।
Answer – c) The entire row must be selected

5. पहले से चयनित रेंज में से पूर्व सेल को चुनने के लिये –
Answer – d) None of above

6. जब formula bar सक्रिय होता हैं, आप देख सकते हैं।
Answer – d) All of the above

7. Worksheet में आप चयन कर सकते हैं।
Answer – d) a, b, and c

8. जब आप एक Worksheet का प्रिंट Preview करते हैं।
Answer – d) a, b, and c

9. आप non continuous कार्य पत्रकों को ——————– के साथ समूहीकृत कर सकते हैं।
Answer – c) The ctrl key and mouse

10. वेट का अर्थ हैं।
Answer – a) The print density of characters

11. जब आप Excel Work book में मेनटेन किये गये डाटा को word में लिंक करते हैं।
Answer – b) The word document contains a reference to the original source application

12. जब आप किसी सेल के सबसे ऊपर के दांये कोने पर रेडक्रॉस का चिन्‍ह देखते हैं तो इसका क्‍या अर्थ होता हैं।
Answer – b) There is a comment associated with the cell

13. रॉ व कॉलम के शीर्षक को एक स्‍थान पर होल्‍ड करने के लिए, ताकि वे स्‍क्रॉल न हो जब आप किसी वर्कबुक को स्‍क्रोल करते हैं, क्लिक करेंग।
Answer – b) Freeze panes command on the window menu

14. निम्‍न में से कौन सा किसी चयनित सेल से दूसरी अलग सेल में फॉरमेट कॉपी करने का सबसे तीव्र तरीका हैं।
Answer – c) Click format painter on the formatting toolbar twice than click in each cell you want to copy the formatting to

15. वर्ड डॉक्‍यूमेन्‍ट में इम्‍बेडिड एक्‍सेल वर्कशीट में डाटा एडिट करने के लिये –
Answer – a) Use the excel menu bar and toolbar inside the word application





Download Our Android App