MS Excel MS-Office

ऍम एस एक्सेल भाग – 25 (हिंदी में)

1. वर्क बुक के साथ save किये गए values के एक विशिष्‍ट सेट को कौन संदर्भित करता हैं।
a) Range
b) Scenario
c) Trent Line
d) What – if analysis

2. यदि आपको insert function डायलॉग बॉक्‍स की आवश्‍यकता हैं आप कैसे प्राप्‍त करेंगे।
a) Right click a cell and then click insert
b) Click the insert menu and then click function
c) Type = in a cell
d) All of the above

3. निम्‍नलिखित में से कौन एक सिंगल कॉलम में सभी सेल्‍स का चयन करने का वर्णन करता हैं।
a) Right click on column and select pick from list
b) Use data – text to column menu item
c) Left click on the gray column title button
d) Pressing ctrl + A on the keyboard

4. Format data series डायॅलोग बॉक्‍स में file effects का प्रयोग करते समय आप क्‍या नहीं कर सकते हैं।
a) Rotate text on the chart
b) Select a force ground color
c) Select a pattern
d) Select a background color


5. निम्‍नलिखित में से किसे छोड़कर पेपर स्‍प्रेडशीट में सभी इलेक्‍ट्रॉनिक स्‍प्रेडशीट के समान ही गुण होते हैं।
a) Rows and columns
b) Heading
c) Speed
d) None

6. निम्‍न में से क्‍या वर्कशीट बनाने का मूल चरण नहीं हैं।
a) Save the workbook
b) Modify the worksheet
c) Enter text and data
d) Copy the worksheet

7. Columns D तथा E के बीच में तीन Columns इन्‍सर्ट करने के लिए आप ————— करेंगे।
a) Select Columns D
b) Select Columns E
c) Select Columns E, F and G
d) Select Columns D, E, And F

8. एक electronic spreadsheet में होते हैं।
a) Rows
b) Columns
c) Cells
d) All of the above

9. जब ms word व excel का एकीकरण करते हैं, word आमतौर पर हैं।
a) Sever
b) Source
c) Client
d) None

10. Charts tips करता हैं।
a) Show the formatting of a data label
b) Show the name of a data series
c) Show the value of data point
d) b and c


11. नेम बॉक्‍स-
a) Shows the location of the previously active cell
b) Appears the left of the formula bar
c) Appears below the status bar
d) Appears below the menu bar

12. आप Column को fit करने के लिए column की चौड़ाई को कैसे बदलते हैं।
a) Single-check the boundary to the left to the columns heading
b) Double click the boundary to the right of the column heading
c) Press alt and single click anywhere in the column
d) All of above

13. जब आप बड़ी worksheets के साथ कार्य करते हैं, आपको आवश्‍यकता हो सकती हैं।
a) Size the worksheet to fit on the specific number of pages
b) Add and remove page breaks
c) Specify only certain print areas
d) All of above

14. Hyperlink नहीं हो सकती हैं।
a) Special shapes like stars and banners
b) Drawing objects like rectangles ovals
c) Pictures
d) All can be hyperlinks

15. आप horizontal तथा vertical scroll bars का प्रयोग —————– के लिए करते हैं।
a) Split a worksheet in to panes
b) View different rows and columns
c) Edit the contents program
d) View different worksheets


Answer Sheet

1. वर्क बुक के साथ save किये गए values के एक विशिष्‍ट सेट को कौन संदर्भित करता हैं।
Answer – b) Scenario

2. यदि आपको insert function डायलॉग बॉक्‍स की आवश्‍यकता हैं आप कैसे प्राप्‍त करेंगे।
Answer – b) Click the insert menu and then click function

3. निम्‍नलिखित में से कौन एक सिंगल कॉलम में सभी सेल्‍स का चयन करने का वर्णन करता हैं।
Answer – c) Left click on the gray column title button

4. Format data series डायॅलोग बॉक्‍स में file effects का प्रयोग करते समय आप क्‍या नहीं कर सकते हैं।
Answer – a) Rotate text on the chart

5. निम्‍नलिखित में से किसे छोड़कर पेपर स्‍प्रेडशीट में सभी इलेक्‍ट्रॉनिक स्‍प्रेडशीट के समान ही गुण होते हैं।
Answer – c) Speed

6. निम्‍न में से क्‍या वर्कशीट बनाने का मूल चरण नहीं हैं।
Answer – d) Copy the worksheet

7. Columns D तथा E के बीच में तीन Columns इन्‍सर्ट करने के लिए आप ————— करेंगे।
Answer – b) Select Columns E

8. एक electronic spreadsheet में होते हैं।
Answer – d) All of the above

9. जब ms word व excel का एकीकरण करते हैं, word आमतौर पर हैं।
Answer – c) Client

10. Charts tips करता हैं।
Answer – d) b and c

11. नेम बॉक्‍स-
Answer – b) Appears the left of the formula bar

12. आप Column को fit करने के लिए column की चौड़ाई को कैसे बदलते हैं।
Answer – b) Double click the boundary to the right of the column heading

13. जब आप बड़ी worksheets के साथ कार्य करते हैं, आपको आवश्‍यकता हो सकती हैं।
Answer – d) All of above

14. Hyperlink नहीं हो सकती हैं।
Answer – d) All can be hyperlinks

15. आप horizontal तथा vertical scroll bars का प्रयोग —————– के लिए करते हैं।
Answer – b) View different rows and columns





Download Our Android App