MS Excel MS-Office

ऍम एस एक्सेल भाग – 24 (हिंदी में)

1. Excel, चार्ट के कौन से प्रकार का निर्माण कर सकता हैं।
a) Line graphs and pic charts only
b) Only line graphs
c) Bar charts, line graphs and pie charts
d) Bar charts and line graphs only

2. एक spreadsheet में data कैसे व्‍यवस्थित होता हैं।
a) Lines and spaces
b) Layers and planes
c) Rows and columns
d) Height and width

3. VLOOKUP फंक्‍शन क्‍या करता हैं।
a) Looks up text that contain ‘v’
b) Checks whether text is the same in one cell as in the next
c) Finds related records
d) All of above

4. ग्रिडलाइनस –
a) May be turned off for display but turned on for printing
b) May be turned on or off for printing
c) May be turned off for display and printing
d) All of above

5. आप केवल एक एम्‍बेंडेड चार्ट को —————- द्वारा प्रिंट कर सकते हैं।
a) Moving the chart to a chart sheet before you print
b) Formatting the chart before you print
c) Selecting the chart before you print
d) a and c

6. निम्‍नलिखित में से कौन एक सूत्र परिकलन में वरीयता का एक सही क्रम हैं।
a) Multiplication and division, exponential positive and negative value.
b) Multiplication and division, positive and negative values, addition and subtraction
c) Addition and subtraction, positive and negative values, exponentiation
d) None of above

7. एक फंक्‍शन के अन्‍दर दूसरा फंक्‍शन —————- फंक्‍शन कहलाता हैं।
a) Nested
b) Round
c) Sum
d) Text

8. यदि आप एक भिन्‍न क्षेत्र को अगली बार प्रिंट करना चाहते हैं तब आप किसी वर्कशीट के चयनित भाग को कैसे प्रिंट करते हैं।
a) On the file menu, point to print area, and then click set print are(a)
b) On the file menu, click print, and then click selection under print what
c) On the view menu, click custom views, then click add
d) All of above

9. आप excel में किसी sum को यूरोस में कैसे बदलेंगे।
a) On the insert menu, click symbol and from the currency symbol subset, select the euro sign.
b) On the tools menu, click add-ins, and select the euro currency tools check box
c) Apply a selection background color
d) All of above

10. आपके मासिक गिरवी भुगतान का परिकलन कौन-सा फंक्‍शन करता हैं।
a) PMT (Payments)
b) NPER (Number of Periods)
c) PV (Present Value)
d) All of above

11. निम्‍नलिखित method में से कौन एक cell में data को enter करने के लिए प्रयोग नहीं होता हैं।
a) Pressing an arrow key
b) Pressing the tab key
c) Pressing the Esc key
d) Clicking the enter button to the formula bar

12. निम्‍नलिखित में से कौन चयनित cells में text को इटैलिक set नहीं करता।
a) Pressing ctrl + I on the keyboard
b) Using the tools – wizard – web form menu item
c) Using the format – cells – font menu item
d) None of the above

13. निम्‍नलिखित Method में से कौन cell के content को edit करने के लिए प्रयोग नहीं होता।
a) Pressing the alt key
b) Clicking the formula bar
c) Pressing F2
d) Double clicking the cell

14. आप cell को —————- के द्वारा सक्रिय कर सकते हैं।
a) Pressing the tab key
b) Clicking the cell
c) Pressing an arrow key
d) All of above

15. निम्‍नलिखित setup विकल्‍प में से कौन page setup dialog box में set नहीं होता हैं।
a) Printer selection
b) Vertical or horizontal placement
c) Orientation
d) Row and column titles

Answer Sheet

1. Excel, चार्ट के कौन से प्रकार का निर्माण कर सकता हैं।
Answer – c) Bar charts, line graphs and pie charts

2. एक spreadsheet में data कैसे व्‍यवस्थित होता हैं।
Answer – c) Rows and columns

3. VLOOKUP फंक्‍शन क्‍या करता हैं।
Answer – c) Finds related records

4. ग्रिडलाइनस –
Answer – d) All of above

5. आप केवल एक एम्‍बेंडेड चार्ट को —————- द्वारा प्रिंट कर सकते हैं।
Answer – d) a and c

6. निम्‍नलिखित में से कौन एक सूत्र परिकलन में वरीयता का एक सही क्रम हैं।
Answer – d) None of above

7. एक फंक्‍शन के अन्‍दर दूसरा फंक्‍शन —————- फंक्‍शन कहलाता हैं।
Answer – a) Nested

8. यदि आप एक भिन्‍न क्षेत्र को अगली बार प्रिंट करना चाहते हैं तब आप किसी वर्कशीट के चयनित भाग को कैसे प्रिंट करते हैं।
Answer – b) On the file menu, click print, and then click selection under print what

9. आप excel में किसी sum को यूरोस में कैसे बदलेंगे।
Answer – a) On the insert menu, click symbol and from the currency symbol subset, select the euro sign.

10. आपके मासिक गिरवी भुगतान का परिकलन कौन-सा फंक्‍शन करता हैं।
Answer – a) PMT (Payments)

11. निम्‍नलिखित method में से कौन एक cell में data को enter करने के लिए प्रयोग नहीं होता हैं।
Answer – c) Pressing the Esc key

12. निम्‍नलिखित में से कौन चयनित cells में text को इटैलिक set नहीं करता।
Answer – b) Using the tools – wizard – web form menu item

13. निम्‍नलिखित Method में से कौन cell के content को edit करने के लिए प्रयोग नहीं होता।
Answer – a) Pressing the alt key

14. आप cell को —————- के द्वारा सक्रिय कर सकते हैं।
Answer – d) All of above

15. निम्‍नलिखित setup विकल्‍प में से कौन page setup dialog box में set नहीं होता हैं।
Answer – a) Printer selection




Download Our Android App