एम एस एक्सेल एम एस ऑफिस

ऍम एस एक्सेल भाग – 19 (हिंदी में)

1. जब data की एक row, column में बदलनी होती हैं।
a) Copy the cells in row, select the same number of cells in row and paste
b) Copy the cels in column then choose edit >> paste special, then click transport and ok
c) Copy the cells then go to format >> cells then on alignment tab click transpose check box and click ok
d) Select the cells then place the cell pointer on new cell and choose edit >> paste special, mark transpose check box and click ok.

2. Excel में Ctrl + D Shortcut कुंजी —————– करेगी।
a) Open the font dialog box
b) Apply double underline for the active cell
c) Fill down in the above
d) None of above

3. Excel में Ctrl + R Short Cut कुंजी ————– के लिये प्रयोग होती हैं।
a) Right align the content of cell
b) Remove the cell contents of selected cells
c) Fill the selection with active cells to the right
d) None of above

4. Command Edit >> Fill Across Worksheet सक्रिय हैं केवल जब –
a) One sheet is selected
b) When many sheets are selected
c) When no sheet is selected
d) None of above

5. निम्‍नलिखित Series type में से कौन fill series डायलॉग बॉक्‍स के लिये मान्‍य नहीं हैं।
a) Linear
b) Growth
c) Auto fill
d) Time

6. निम्‍नललिखित में से किसे आप Paste special command का प्रयोग करके Selectively paste कर सकते हैं।
a) Validation
b) Formats
c) Formulas
d) All of above

7. जब आप नये सेल में कुछ पेस्‍ट करते हैं तो उस दौरान Paste Special कुछ ऑपरेशन एलाउ करता हैं निम्‍न में से कौन-सा ऑपरेशन Valid हैं।
a) Square
b) Percentage
c) Goal seek
d) Divide

8. Edit >> Delete आदेश –
a) Deletes the content of a cell
b) Deletes formats of cell
c) Delete the comment of cell
d) Deletes selected cells

9. चयनीत cells के content को हटाने के लिये आप को ————— आदेश को issue करना चाहिए।
a) Edit >> Delete
b) Edit >> Clear >> All
c) Edit >> Clear >> Contents
d) Data >> Delete

10. कीबोर्ड की Delete कुंजी Excel में किस आदेश के लिये नियुक्‍त हैं।
a) Edit >> Clear >> Contents
b) Edit >> Clear >> All
c) Edit >> Delete
d) All of the above

11. यदि आप किसी रेंज में प्रयोग हुई फार्मेटिंग को डीलीट करना चाहते हैं तो –
a) From edit menu choose clear and then formats
b) From edit menu chose delete
c) Click on remove formatting tool on standard toolbar
d) Double click the format painter and then press esc key in keyboard

12. एक्‍सेल डिफॉल्‍ट रूप से आपको 3 वर्कशीट्स देता हैं यदि आप उनमें से केवल दो का प्रयोग करना चाहते हैं तो आप उनमें से केवल दो का प्रयोग करना चाहते हैं तो आप तीसरी वर्कशीट को कैसे डिलीट करेंगे।
a) Right click on sheet tab of third sheet and choose delete from context menu
b) Click on sheet 3 and from edit from edit menu choose delete
c) Both of above
d) None of above

13. एक cell में enter होने वाली value हमेशा —————— होती हैं।
a) Left aligned
b) Right aligned
c) Centered
d) Not aligned at all

14. निम्‍नलिखित Statement में से कौन मान्‍य हैं जब Excel में किसी data बदला या खोजा जाता हैं।
a) You can find and replace within the sheet or workbook
b) Excel does not have option to match case for find
c) Both are valid
d) None are valid

15. निम्‍नलिखित में से कौन Excel में Find और replace के बारे में सत्‍य नहीं हैं।
a) You can search for bold and replace with italics
b) You can decide whether to look for the whole word or not
c) You can search in formula too
d) You can search by rows or columns or sheets

Answer Sheet

1. जब data की एक row, column में बदलनी होती हैं।
Answer – d) Select the cells then place the cell pointer on new cell and choose edit >> paste special, mark transpose check box and click ok.

2. Excel में Ctrl + D Shortcut कुंजी —————– करेगी।
Answer – c) Fill down in the above

3. Excel में Ctrl + R Short Cut कुंजी ————– के लिये प्रयोग होती हैं।
Answer – c) Fill the selection with active cells to the right

4. Command Edit >> Fill Across Worksheet सक्रिय हैं केवल जब –
Answer – b) When many sheets are selected

5. निम्‍नलिखित Series type में से कौन fill series डायलॉग बॉक्‍स के लिये मान्‍य नहीं हैं।
Answer – d) Time

6. निम्‍नललिखित में से किसे आप Paste special command का प्रयोग करके Selectively paste कर सकते हैं।
Answer – d) All of above

7. जब आप नये सेल में कुछ पेस्‍ट करते हैं तो उस दौरान Paste Special कुछ ऑपरेशन एलाउ करता हैं निम्‍न में से कौन-सा ऑपरेशन Valid हैं।
Answer – d) Divide

8. Edit >> Delete आदेश –
Answer – d) Deletes selected cells

9. चयनीत cells के content को हटाने के लिये आप को ————— आदेश को issue करना चाहिए।
Answer – c) Edit >> Clear >> Contents

10. कीबोर्ड की Delete कुंजी Excel में किस आदेश के लिये नियुक्‍त हैं।
Answer – a) Edit >> Clear >> Contents

11. यदि आप किसी रेंज में प्रयोग हुई फार्मेटिंग को डीलीट करना चाहते हैं तो –
Answer – a) From edit menu choose clear and then formats

12. एक्‍सेल डिफॉल्‍ट रूप से आपको 3 वर्कशीट्स देता हैं यदि आप उनमें से केवल दो का प्रयोग करना चाहते हैं तो आप उनमें से केवल दो का प्रयोग करना चाहते हैं तो आप तीसरी वर्कशीट को कैसे डिलीट करेंगे।
Answer – a) Right click on sheet tab of third sheet and choose delete from context menu

13. एक cell में enter होने वाली value हमेशा —————— होती हैं।
Answer – a) Left aligned

14. निम्‍नलिखित Statement में से कौन मान्‍य हैं जब Excel में किसी data बदला या खोजा जाता हैं।
Answer – a) You can find and replace within the sheet or workbook

15. निम्‍नलिखित में से कौन Excel में Find और replace के बारे में सत्‍य नहीं हैं।
Answer – d) You can search by rows or columns or sheets




Download Our Android App