MS Excel MS-Office

ऍम एस एक्सेल भाग – 17 (हिंदी में)

1. निम्‍नलिखित में से आप किस Format को Auto Format Dialog Box में Apply करने या न करने को Decide कर सकते हैं।
a) Number Format
b) Border Format
c) Font Format
d) All of above

2. आप Cells में लागू किया गया Border कैसे हटा सकते हैं।
a) Chose None on Border Tab of format cells
b) Open the list on border tool in formatting toolbar then chose first tool (no border)
c) Both of above
d) None of above

3. आप Excel में Cells की range के लिये Shading color कहां Set करते हैं।
a) Chose required color from patterns tab of format cells dialog box
b) Chose required color on fill color tool in formatting toolbar
c) Choose required color on fill color tool in drawing toolbar
d) All of the above

4. आप excel में page border कहाँ से Set करते हैं।
a) From border tab in format cells dialog box
b) From border tool in formatting toolbar
c) From line style tool in drawing toolbar
d) You can not page border in excel


5. यदि 0 से 100 तक सभी संख्‍या लाल रंग में प्रदर्शित करनी हो तो –
a) Use=if() function to format the required numbers red
b) Apply conditional formatting command on format menu
c) Select the calls that contain number between 0 and 100 then click red color on text color tool
d) All of above

6. जब Conditional formatting लागू करते हैं तब आप —————- के against conditions को check कर सकते हैं।
a) Cell value
b) Formula
c) Both of above
d) None of above

7. निम्‍नलिखित में से जो Conditional formatting के संदर्भ में सत्‍य नहीं हैं।
a) You can add more then one condition to check
b) You can set condition to look for bold and apply italics on them
c) You an apply font, border and pattern formats apply that meets the specified conditions
d) You can delete any condition from condition formatting dialog box if it is not required

8. निम्‍नलिखित में से जो अमान्‍य वाक्‍य हैं।
a) Sheet tabs can be colored
b) Some picture can be applied as a background of a sheet
c) You can set the column width automatically fit the amount of text
d) The width of a row can be specified manually or fit automatically

9. आप formula palette को —————- के लिये प्रयोग कर सकते हैं।
a) Format cells containing numbers
b) Create and edit formula containing functions
c) Enter assumption data
d) Copy a range of cells

10. जब एक range select हो, आप पहली cell को activate कैसे कर सकते हैं।
a) Press the alt key
b) Press tab
c) Press enter
d) None of above


11. किस tool को आप कुछ cells को join करने के लिये तथा joined की गई cells के बीच में content को रखने के लिये प्रयोग कर‍ते हैं।
a) From format cells dialog box click on merge cells check box
b) From format cells dialog box select the centered alignment
c) From format cells dialog box choose merge and center check box
d) Click on merge and center tool on formatting toolbar

12. Excel Screen पर Tab Scroll Buttons होते हैं।
a) Toward the bottom right corner
b) Toward the bottom left corner
c) Toward the top right corner
d) Toward the top left corner

13. Formula bar के बॉंई तरफ का Name box –
a) Shows the name of workbook currently working on
b) Shows the name of worksheet currently working on
c) Shows the name of cell of range currently working on
d) None of above

14. प्रत्‍येक excel file एक workbook होती हैं जो अलग-अलग sheets रखती हैं। निम्‍नलिखित में से कौन Workbook में Sheet नहीं हो सकती हैं।
a) Work sheet
b) Chart sheet
c) Module sheet
d) Data sheet

15. निम्‍नलिखित में से कौन सा cell के content को edit करने का सही तरीका नहीं हैं।
a) Press the alt key
b) Press the F2 key
c) Click the formula bar
d) Double click the cell


Answer Sheet

1. निम्‍नलिखित में से आप किस Format को Auto Format Dialog Box में Apply करने या न करने को Decide कर सकते हैं।
Answer – d) All of above

2. आप Cells में लागू किया गया Border कैसे हटा सकते हैं।
Answer – c) Both of above

3. आप Excel में Cells की range के लिये Shading color कहां set करते हैं।
Answer – d) All of the above

4. आप excel में page border कहाँ से Set करते हैं।
Answer – d) You can not page border in excel

5. यदि 0 से 100 तक सभी संख्‍या लाल रंग में प्रदर्शित करनी हो तो –
Answer – b) Apply conditional formatting command on format menu

6. जब Conditional formatting लागू करते हैं तब आप —————- के against conditions को check कर सकते हैं।
Answer – c) Both of above

7. निम्‍नलिखित में से जो Conditional formatting के संदर्भ में सत्‍य नहीं हैं।
Answer – b) You can set condition to look for bold and apply italics on them

8. निम्‍नलिखित में से जो अमान्‍य वाक्‍य हैं।
Answer – d) The width of a row can be specified manually or fit automatically

9. आप formula palette को —————- के लिये प्रयोग कर सकते हैं।
Answer – b) Create and edit formula containing functions

10. जब एक range select हो, आप पहली cell को activate कैसे कर सकते हैं।
Answer – d) None of above

11. किस tool को आप कुछ cells को join करने के लिये तथा joined की गई cells के बीच में content को रखने के लिये प्रयोग कर‍ते हैं।
Answer – d) Click on merge and center tool on formatting toolbar

12. Excel Screen पर Tab Scroll Buttons होते हैं।
Answer – b) Toward the bottom left corner

13. Formula bar के बॉंई तरफ का Name box –
Answer – c) Shows the name of cell of range currently working on

14. प्रत्‍येक excel file एक workbook होती हैं जो अलग-अलग sheets रखती हैं। निम्‍नलिखित में से कौन Workbook में Sheet नहीं हो सकती हैं।
Answer – d) Data sheet

15. निम्‍नलिखित में से कौन सा cell के content को edit करने का सही तरीका नहीं हैं।
Answer – a) Press the alt key





Download Our Android App