MS Access MS-Office

ऍम एस एक्सेस भाग – 12 (हिंदी में)

1. “सही सूचना निर्माण” का क्‍या अर्थ हैं।
a) Data redundancy
b) Data consistency
c) Data recovery
d) None of these

2. DBA से तात्‍पर्य हैं।
a) Database administration
b) Database administrator
c) Database application
d) None of these

3. DBMS का मूल उद्देश्‍य क्‍या हैं।
a) Data non-redundancy
b) Data consistency
c) Data recovery
d) All of the above

4. RDBMS निर्भर हैं।
a) Relationships
b) Hierarchic
c) Tree structure
d) None of these


5. HDBMS से तात्‍पर्य हैं।
a) Home database management system
b) Hierarchical database management system
c) High database management system
d) None of above

6. HDBMS रखता हैं।
a) Tree structure
b) Graph structure
c) Node structure
d) None of these

7. NDBMS रखता हैं।
a) Tree structure
b) Graph structure
c) Node structure
d) None of these

8. codd,s नियम हैं।
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13

9. codd का प्रथम नियम हैं।
a) Representation of information
b) Guaranteed access
c) Systematic treatment of null value
d) Dynamic on-line catalogue based on relationship model

10. डेटाबेस डिजाइन का प्रथम चरण हैं।
a) Gathering and analyzing the require – ments
b) Conceptual design
c) Implementation design
d) Physical design


11. डेटाबेस डिजाइन का दूसरा चरण हैं।
a) Gathering and analyzing the require – ments
b) Conceptual design
c) Implementation design
d) Physical design

12. डेटाबेस डिजाइन का तीसरा चरण हैं।
a) Gathering and analyzing the require – ments
b) Conceptual design
c) Implementation design
d) Physical design

13. डेटाबेस डिजाइन का अंतिम चरण हैं।
a) Gathering and analyzing the require – ments
b) Conceptual design
c) Implementation design
d) Physical design

14. हम डेसाबेस को ——————— चरणों में डिजाईन करते हैं।
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

15. E-R का अर्थ हैं।
a) Every – Relationship
b) Entity – Relationship
c) Both (a) & (b)
d) None of the above


Answer Sheet

1. “सही सूचना निर्माण” का क्‍या अर्थ हैं।
Answer – d) None of these

2. DBA से तात्‍पर्य हैं।
Answer – b) Database administrator

3. DBMS का मूल उद्देश्‍य क्‍या हैं।
Answer – d) All of the above

4. RDBMS निर्भर हैं।
Answer – a) Relationships

5. HDBMS से तात्‍पर्य हैं।
Answer – b) Hierarchical database management system

6. HDBMS रखता हैं।
Answer – a) Tree structure

7. NDBMS रखता हैं।
Answer – b) Graph structure

8. codd,s नियम हैं।
Answer – c) 12

9. codd का प्रथम नियम हैं।
Answer – a) Representation of information

10. डेटाबेस डिजाइन का प्रथम चरण हैं।
Answer – a) Gathering and analyzing the require – ments

11. डेटाबेस डिजाइन का दूसरा चरण हैं।
Answer – b) Conceptual design

12. डेटाबेस डिजाइन का तीसरा चरण हैं।
Answer – c) Implementation design

13. डेटाबेस डिजाइन का अंतिम चरण हैं।
Answer – d) Physical design

14. हम डेसाबेस को ——————— चरणों में डिजाईन करते हैं।
Answer – d) 4

15. E-R का अर्थ हैं।
Answer – b) Entity – Relationship

Download Our Android App