MS Word MS-Office

ऍम एस वर्ड भाग – 28 (हिंदी में)

1. निम्‍नलिखित में से जो MS Word Screen के Ruler पर available नहीं होता।
a) Top Stop Box
b) Left indent
c) Right Indent
d) Center Indent

2. Word में Paragraphs के लिए default alignment —————- हैं।
a) Left-aligned, or flush margins at the left edge and uneven edges at the right edge
b) Centered, or equidistant from both the left edge and the right edge
c) Right-aligned, or flush margins at the right edge and uneven edge at the left edge
d) Justified, or flush margins at both the left and right edges

3. MS-Word में Ctrl + S —————— के लिए होता हैं।
a) Scenarios
b) Size
c) Save
d) Spelling Check

4. Ctrl + W —————— के लिए प्रयोग होता हैं।
a) Save and print the document
b) Save and close word application
c) Save and close document
d) Without save, Close Document


5. F12 कुंजी —————- को खोलती हैं।
a) Save as dialog box
b) Open dialog box
c) Save dialog box
d) Close dialog box

6. Ctrl + I ————— के लिए प्रयोग होता हैं।
a) Italic
b) Left indent
c) Save document
d) Close document

7. Ctrl + S —————– के लिए प्रयोग होता हैं।
a) Save Document with different name
b) Save document with same name
c) Save document and close word application
d) Save document and print whole pages

8. Ctrl + J —————— के लिए प्रयोग होता हैं।
a) Align justify
b) Insert Hyperlink
c) Search
d) Print

9. दस्‍तावेज का वह Portion कौन सा हैं जिसमें आप certain page formatting विकल्‍प को Set करते हैं।
a) Page
b) Document
c) Section
d) Page Setup

10. य‍दि आपको वर्ड को Double underline करने की आवश्‍यकता हैं, आप इसे कैसे करेंगे।
a) Go to format menu and then font option open underline style and choose double underline
b) From Format menu choose font option and then from font tab open underline style and select double underline
c) Select the text then choose format >> font and on font tab, open underline style and choose double underline
d) Click double underline tool on formatting toolbar


11. आप बिल्‍कुल वही Formatting कैसे apply करेंगे जैसे आपने दूसरे text में की हैं।
a) Copy the text and paste in new location then type the new text again
b) Copy the text and click on paste special tool on new place
c) Select the text then click on format painter and select the new text
d) All of above

12. जब आपको टेक्‍स्‍ट का कोई र्पोशन चुनना हो तो टेक्‍स्‍ट के प्रारम्‍भ में क्लिक करें फिर स्‍क्रोल करके नीचें आकर टेक्‍स्‍ट के अंत में क्लिक करें तथा —————— बटन को दबायें रखें इससे बीच का सम्‍पूर्ण टेक्‍स्‍ट सिलेक्‍ट हो जाएगा।
a) Ctrl
b) Alt
c) Shift
d) Tab

13. Manual line break के लिए Shortcut कुंजी क्‍या हैं।
a) Ctrl + Enter
b) Alt + Enter
c) Shift + Enter
d) Space + Enter

14. MS Word में नये Paragraph को प्रारम्‍भ करने के लिए कौन-सी Key को Press करते हैं।
a) Down cursor key
b) Enter Key
c) Shift + Enter
d) Ctrl + Enter

15. Field के Codes को प्रदर्शित करने के लिए Shortcut कुंजी क्‍या हैं।
a) Alt + F9
b) Ctrl + F9
c) Shift + F9
d) Space + F9


Answer Sheet

1. निम्‍नलिखित में से जो MS Word Screen के Ruler पर available नहीं होता।
Answer – d) Center Indent

2. Word में Paragraphs के लिए default alignment —————- हैं।
Answer – a) Left-aligned, or flush margins at the left edge and uneven edges at the right edge

3. MS-Word में Ctrl + S —————— के लिए होता हैं।
Answer – c) Save

4. Ctrl + W —————— के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – c) Save and close document

5. F12 कुंजी —————- को खोलती हैं।
Answer – a) Save as dialog box

6. Ctrl + I ————— के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – a) Italic

7. Ctrl + S —————– के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – b) Save document with same name

8. Ctrl + J —————— के लिए प्रयोग होता हैं।
Answer – a) Align justify

9. दस्‍तावेज का वह Portion कौन सा हैं जिसमें आप certain page formatting विकल्‍प को Set करते हैं।
Answer – c) Section

10. य‍दि आपको वर्ड को Double underline करने की आवश्‍यकता हैं, आप इसे कैसे करेंगे।
Answer – c) Select the text then choose format >> font and on font tab, open underline style and choose double underline

11. आप बिल्‍कुल वही Formatting कैसे apply करेंगे जैसे आपने दूसरे text में की हैं।
Answer – c) Select the text then click on format painter and select the new text

12. जब आपको टेक्‍स्‍ट का कोई र्पोशन चुनना हो तो टेक्‍स्‍ट के प्रारम्‍भ में क्लिक करें फिर स्‍क्रोल करके नीचें आकर टेक्‍स्‍ट के अंत में क्लिक करें तथा —————— बटन को दबायें रखें इससे बीच का सम्‍पूर्ण टेक्‍स्‍ट सिलेक्‍ट हो जाएगा।
Answer – c) Shift

13. Manual line break के लिए Shortcut कुंजी क्‍या हैं।
Answer – c) Shift + Enter

14. MS Word में नये Paragraph को प्रारम्‍भ करने के लिए कौन-सी Key को Press करते हैं।
Answer – b) Enter Key

15. Field के Codes को प्रदर्शित करने के लिए Shortcut कुंजी क्‍या हैं।
Answer – a) Alt + F9

Download Our Android App