MS Word MS-Office

ऍम एस वर्ड भाग – 26 (हिंदी में)

1. निम्‍नलिखित में से कौन Word Processing Software हैं।
a) Word perfect
b) Easy Word
c) MS Word
d) All of above

2. कौन सी फाइल MS Word को प्रारम्‍भ करती हैं।
a) Winword.exe
b) Easy Word
c) MSword.exe
d) Word 2003.exe

3. Ctrl + N के लिये प्रयोग होता हैं।
a) Save Document
b) Open Document
c) Create new document
d) Close document

4. निम्‍नलिखित में से कौन section Break Option नहीं हैं।
a) Next Page
b) Previous Page
c) Odd Page
d) Even Page


5. निम्‍‍नलिखित में से कौन MS Office का मान्‍य संस्‍करण नहीं हैं।
a) Office XP
b) Office Vista
c) Office 2007
d) None of above

6. डिफॉल्‍ट रूप में Header और Footer किस Page पर Print होते हैं।
a) On first page
b) On alternate page
c) On every page
d) None of the above

7. MS Word Screen पर Horizontal Split Bar कहां होता हैं।
a) On the left of horizontal scroll bar
b) On the right of horizontal scroll Bar
c) On the top of vertical scroll bar
d) On the bottom of vertical scroll bar

8. Ctrl + G ——————- के लिये प्रयोग होता हैं।
a) Open paragraph dialog box activating go to tab
b) Open page setup dialog box activating go to tab
c) Open find and replace dialog box with activating go to tab
d) Open go to dialog box

9. Ctrl + F —————— के लिये प्रयोग होता हैं।
a) Open find and replace dialog box with activating tab
b) Open page setup dialog box with activating layout tab
c) Open font dialog box with activating insert hyper link tab
d) Open file save as dialog box

10. Ctrl + H —————— के लिये प्रयोग होता हैं।
a) Open Find and replace dialog box with activating tab
b) Open format dialog box activating insert hyper link tab
c) Open insert dialog box activating insert hyper link tab
d) Open insert hyper link dialog box


11. Ctrl + P —————- के लिये प्रयोग होता हैं।
a) Open paragraph dialog box
b) Open page format dialog box
c) Open save dialog box
d) Open print dialog box

12. Ctrl + T ——————- के लिये प्रयोग होता हैं।
a) Hanging Indent
b) Left Indent
c) Open Tabs Dialog Box
d) Terminate all opened dialog box

13. Portrait और Landscape are हैं।
a) Page Orientation
b) Paper Size
c) Page Layout
d) All of above

14. यह Verify करने के लिए कि पेज पर Note text की स्थिति सही हैं, —————— View पर जाते हैं या Print Preview में Document को प्रदर्शित करते हैं।
a) Normal
b) Print layout
c) Page layout
d) Page edit

15. निम्‍नलिखित में से कौन-सा दस्‍तावेज के Page Orientation के सन्‍दर्भ में सत्‍य हैं।
a) Page Orientation can be change at any time
b) Page Orientation Of document deter-mines by Printer
c) Page Orientation must be set before start typing
d) Page Orientation of a document cannot be changed


Answer Sheet

1. निम्‍नलिखित में से कौन Word Processing Software हैं।
Answer – d) All of above

2. कौन सी फाइल MS Word को प्रारम्‍भ करती हैं।
Answer – a) Winword.exe

3. Ctrl + N के लिये प्रयोग होता हैं।
Answer – c) Create new document

4. निम्‍नलिखित में से कौन section Break Option नहीं हैं।
Answer – b) Previous Page

5. निम्‍‍नलिखित में से कौन MS Office का मान्‍य संस्‍करण नहीं हैं।
Answer – b) Office Vista

6. डिफॉल्‍ट रूप में Header और Footer किस Page पर Print होते हैं।
Answer – c) On every page

7. MS Word Screen पर Horizontal Split Bar कहां होता हैं।
Answer – c) On the top of vertical scroll bar

8. Ctrl + G ——————- के लिये प्रयोग होता हैं।
Answer – a) Open paragraph dialog box activating go to tab

9. Ctrl + F —————— के लिये प्रयोग होता हैं।
Answer – a) Open find and replace dialog box with activating tab

10. Ctrl + H —————— के लिये प्रयोग होता हैं।
Answer – a) Open Find and replace dialog box with activating tab

11. Ctrl + P —————- के लिये प्रयोग होता हैं।
Answer – d) Open print dialog box

12. Ctrl + T ——————- के लिये प्रयोग होता हैं।
Answer – a) Hanging Indent

13. Portrait और Landscape are हैं।
Answer – a) Page Orientation

14. यह Verify करने के लिए कि पेज पर Note text की स्थिति सही हैं, —————— View पर जाते हैं या Print Preview में Document को प्रदर्शित करते हैं।
Answer – b) Print layout

15. निम्‍नलिखित में से कौन-सा दस्‍तावेज के Page Orientation के सन्‍दर्भ में सत्‍य हैं।
Answer – a) Page Orientation can be change at any time

Download Our Android App