MS Access MS-Office

ऍम एस एक्सेस भाग – 6 (हिंदी में)

1. Microsoft Access हैं।
a) RDBMS
b) OODBMS
c) ORDBMS
d) Network database Model

2. DCL —————की तरह क्रियाएँ करने के लिए कमाण्‍ड प्रदान करता हैं।
a) Change The Structure Of Tables
b) Insert, update or delete records and data values
c) Authorizing access and other control over database
d) None of above

3. निम्‍न में से कौन सा डाटाबेस नहीं हैं।
a) Data presented in tables in ms word document
b) Data entered in excel spreadsheet
c) A presentation created in power-point
d) A telephone diary

4. डेटाबेस को सर्वोत्‍तम वार्णित किया जा सकता हैं।
a) Organized collection of data
b) Useful presentation of data
c) Graphical representation of data
d) All of above


5. निम्‍न में से कौन-सी टर्म डेटाबेस से सबसे कम सम्‍बन्धित हैं।
a) Attributes
b) Tuples
c) Relationship
d) Columns

6. ——————- में से क्‍या MS Access में एक डेटाबेस आब्‍जेक्‍ट नहीं हैं।
a) Tables
b) Query
c) Report
d) Relationship

7. डाटाबेस मैनेजमेन्‍ट सिस्‍टम —————- के साथ गुण हैं।
a) The facility to easy editing, spelling check, auto pagination, lay out and printing re ports
b) The ability to store large amount of data to facilitate easy update, sort and retrieval
c) The ability to calculate efficiently with the help of built-in function and analyze
d) All of above

8. ————– में से क्‍या डेटाबेस का उदाहरण हैं।
a) Address book of all the suppliers of a company
b) Salary sheet of all the employees of a company
c) Records of daily sales transactions of a company
d) All of above

9. निम्‍न मे से कौन सही क्रम में हैं।
a) Characters, Fields, records, tables, files, database
b) Characters, Fields, records, tables, database, files
c) Database, tables, files, records, field, Characters
d) Files, database, tables, records, fields, characters

10. निम्‍नलिखित में से किसे Primary की वर्ड कहा जाता हैं।
a) Foreign Key
b) Native key
c) Composite Key
d) Primary key


11. यदि हम Fees टेबल में Student फील्‍ड बनाएं तथा Student टेबल के Student-id का इसमें प्रयोग करें तो वह Student फील्‍ड, fees टेबल में क्‍या हैं।
a) Foreign Key
b) Native key
c) Composite Key
d) Primary key

12. एक Composite कुंजी हैं।
a) Required When a tables does not have any unique field in it
b) The primary key with auto number as the field type
c) Made up of two or more field to uniquely identity records
d) Is a foreign key that uniquely identifies records

13. किसी टेबल में प्राइमरी की की विशेषता होती हैं।
a) No null
b) No duplicate
c) Both of above
d) None of above

14. तार्किक सम्‍बन्धित डाटा के संगठित समूह को कहा जाता हैं।
a) Data
b) Meta data
c) Database
d) Information

15. डेटाबेस में लॉकिंग लेवल को —————- भी कहते हैं।
a) Granularity
b) S lock
c) X lock
d) Dead lock


Answer Sheet

1. Microsoft Access हैं।
Answer – a) RDBMS

2. DCL —————की तरह क्रियाएँ करने के लिए कमाण्‍ड प्रदान करता हैं।
Answer – c) Authorizing access and other control over database

3. निम्‍न में से कौन सा डाटाबेस नहीं हैं।
Answer – c) A presentation created in power-point

4. डेटाबेस को सर्वोत्‍तम वार्णित किया जा सकता हैं।
Answer – a) Organized collection of data

5. निम्‍न में से कौन-सी टर्म डेटाबेस से सबसे कम सम्‍बन्धित हैं।
Answer – d) Columns

6. ——————- में से क्‍या MS Access में एक डेटाबेस आब्‍जेक्‍ट नहीं हैं।
Answer – d) Relationship

7. डाटाबेस मैनेजमेन्‍ट सिस्‍टम —————- के साथ गुण हैं।
Answer – b) The ability to store large amount of data to facilitate easy update, sort and retrieval

8. ————– में से क्‍या डेटाबेस का उदाहरण हैं।
Answer – d) All of above

9. निम्‍न मे से कौन सही क्रम में हैं।
Answer – a) Characters, Fields, records, tables, files, database

10. निम्‍नलिखित में से किसे Primary की वर्ड कहा जाता हैं।
Answer – d) Primary key

11. यदि हम Fees टेबल में Student फील्‍ड बनाएं तथा Student टेबल के Student-id का इसमें प्रयोग करें तो वह Student फील्‍ड, fees टेबल में क्‍या हैं।
Answer – a) Foreign Key

12. एक Composite कुंजी हैं।
Answer – c) Made up of two or more field to uniquely identity records

13. किसी टेबल में प्राइमरी की की विशेषता होती हैं।
Answer – c) Both of above

14. तार्किक सम्‍बन्धित डाटा के संगठित समूह को कहा जाता हैं।
Answer – c) Database

15. डेटाबेस में लॉकिंग लेवल को —————- भी कहते हैं।
Answer – a) Granularity





Download Our Android App