MS Access MS-Office

ऍम एस एक्सेस भाग – 15 (हिंदी में)

1. DDBMS क्‍या हैं।
a) Digital data base management system
b) Dynamic data base management system
c) Derived data base management system
d) Distributed data base management system

2. ER मॉडल का मुख्‍य घटक कौन हैं।
a) Entity
b) Attributes
c) Relationships
d) All of the above

3. ER मॉडल का प्रयोग होता हैं।
a) RDBMS
b) NDBMS
c) HDBMS
d) All of the above

4. प्रोग्रामिंग स्‍टेटमेन्‍ट के सैट को कहते हैं।
a) Entity
b) Attributes
c) Relationships
d) Macro


5. MS Access की एक्‍स्‍टेन्‍शन हैं।
a) .mba
b) .mca
c) .Mdb
d) .mca

6. MAOL से तात्‍पर्य हैं।
a) Microsoft Access object library
b) Microsoft Access object literals
c) Microsoft Access oriented library
d) Microsoft Access object oriented library

7. MS Access, MS MQL से ——————– हैं।
a) Slower
b) Expensive
c) Cheaper
d) All of the above

8. MS Access हैं।
a) Database Application Program
b) System Software
c) Both (a) & (b)
d) None of the above

9. MS Access को इस कम्‍पनी ने बनाया था।
a) Microsoft
b) IBM
c) Accenture
d) None of the above

10. डाटाबेस हैं।
a) Group of information
b) Only information
c) Both (a) & (b)
d) None of the above


11. डाटाबेस स्‍टोर होता हैं।
a) Computer
b) DBMS
c) SQL
d) None of the above

12. DBMS का पूरा नाम हैं।
a) Daily basis management system
b) Database management system
c) Daily basis management software
d) None of the above

13. डाटाबेस का उद्देश्‍य हैं।
a) Storing
b) Gathering
c) Both (a) & (b)
d) None of above

14. निम्‍न में से प्राइमरी ऑब्‍जेक्‍ट हैं।
a) Field
b) ROW
c) Column
d) Table

15. टेबल में डाटा स्‍टोर होता हैं।
a) Sequence
b) Tabular
c) Ascending
d) None Of the Above


Answer Sheet

1. DDBMS क्‍या हैं।
Answer – d) Distributed data base management system

2. ER मॉडल का मुख्‍य घटक कौन हैं।
Answer – d) All of the above

3. ER मॉडल का प्रयोग होता हैं।
Answer – d) All of the above

4. प्रोग्रामिंग स्‍टेटमेन्‍ट के सैट को कहते हैं।
Answer – d) Macro

5. MS Access की एक्‍स्‍टेन्‍शन हैं।
Answer – c) .Mdb

6. MAOL से तात्‍पर्य हैं।
Answer – a) Microsoft Access object library

7. MS Access, MS MQL से ——————– हैं।
Answer – c) Cheaper

8. MS Access हैं।
Answer – a) Database Application Program

9. MS Access को इस कम्‍पनी ने बनाया था।
Answer – a) Microsoft

10. डाटाबेस हैं।
Answer – a) Group of information

11. डाटाबेस स्‍टोर होता हैं।
Answer – b) DBMS

12. DBMS का पूरा नाम हैं।
Answer – b) Database management system

13. डाटाबेस का उद्देश्‍य हैं।
Answer – c) Both (a) & (b)

14. निम्‍न में से प्राइमरी ऑब्‍जेक्‍ट हैं।
Answer – d) Table

15. टेबल में डाटा स्‍टोर होता हैं।
Answer – b) Tabular

Download Our Android App