MS Access MS-Office

ऍम एस एक्सेस भाग – 14 (हिंदी में)

1. निम्‍न में कौन-सी की मान्‍य हैं।
a) Primary key
b) Candidate key
c) Composite key
d) All of the above

2. —————— एट्रीब्‍यूटस् का सेट हैं।
a) Primary key
b) Candidate key
c) Composite key
d) Super key

3. ER model में आयत दर्शाता हैं।
a) Entity set
b) Attribute
c) Relation between entity sets
d) Relation between entity sets and attributes

4. ER Model में अण्‍डाकार दर्शाता हैं।
a) Entity set
b) Attribute
c) Relation between entity sets
d) Relation between entity sets and attributes


5. ER Model में डायमण्‍ड दर्शाता हैं।
a) Entity set
b) Attribute
c) Relation between entity sets
d) Relation between entity sets and attributes

6. ER Model में रेखा दर्शाती हैं।
a) Entity set
b) Attribute
c) Relation between entity sets
d) Relation between entity sets and attributes

7. MS Access Window को बन्‍द करने के लिये-
a) Use alt+F4
b) Click close (x) button
c) Click file then exit
d) All of the above

8. DCL से तात्‍पर्य हैं।
a) Data control language
b) Data control location
c) Both of the above
d) None of the above

9. DML से तात्‍पर्य हैं।
a) Data manipulation language
b) Data main location
c) Both of the above
d) None of the above

10. DFD से तात्‍पर्य हैं।
a) Data flow diagram
b) Data filter disk
c) Both of the above
d) None of the above


11. कौन DBMS का मुख्‍य घटक हैं।
a) Data
b) Hardware
c) Software
d) All of the above

12. DBMS के —————— मुख्‍य घटक हैं।
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

13. DBMS आर्किटेक्‍चर के —————– मुख्‍य घटक हैं।
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

14. निम्‍न में से कौन DBMS आर्किटेक्‍चर का भाग हैं।
a) External level
b) Conceptual level
c) Internal level
d) All of the above

15. OODBMS क्‍या हैं।
a) Object oriented data base management system
b) Object organized data base management system
c) Organization oriented data base management system
d) None of these


Answer Sheet

1. निम्‍न में कौन-सी की मान्‍य हैं।
Answer – d) All of the above

2. —————— एट्रीब्‍यूटस् का सेट हैं।
Answer – b) Candidate key

3. ER model में आयत दर्शाता हैं।
Answer – a) Entity set

4. ER Model में अण्‍डाकार दर्शाता हैं।
Answer – b) Attribute

5. ER Model में डायमण्‍ड दर्शाता हैं।
Answer – c) Relation between entity sets

6. ER Model में रेखा दर्शाती हैं।
Answer – d) Relation between entity sets and attributes

7. MS Access Window को बन्‍द करने के लिये-
Answer – d) All of the above

8. DCL से तात्‍पर्य हैं।
Answer – a) Data control language

9. DML से तात्‍पर्य हैं।
Answer – a) Data manipulation language

10. DFD से तात्‍पर्य हैं।
Answer – a) Data flow diagram

11. कौन DBMS का मुख्‍य घटक हैं।
Answer – d) All of the above

12. DBMS के —————— मुख्‍य घटक हैं।
Answer – d) 4

13. DBMS आर्किटेक्‍चर के —————– मुख्‍य घटक हैं।
Answer – c) 3

14. निम्‍न में से कौन DBMS आर्किटेक्‍चर का भाग हैं।
Answer – d) All of the above

15. OODBMS क्‍या हैं।
Answer – a) Object oriented data base management system





Download Our Android App